Karvalits kiállt a Költségvetési Tanács mellett

2010.11.23. 16:16
A Költségvetési Tanács életre hívása erősítette a költségvetés átláthatóságát, segítette a felelős költségvetési gazdálkodást, erre a szervezetre érdemes pénzt áldozni, mondta Karvalits Ferenc a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy budapesti adókonferencián.

A szektorális különadók miatt a vártnál lassabban nőnek a beruházások, ezért a kormány által számított 400 ezerrel szemben a jegybank elemzése szerint csak 100 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma 2014-ig - mondta Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Napi Gazdaság adókonferenciáján.

A különadó hosszabb távon fékezi az érintett ágazatok beruházási kedvét, tőkevonzó képességét, amely végső soron befolyásolja a munkaerő felvételt - közölte az MNB alelnöke. Karvalits Ferenc elmondta: a jövőre bevezetendő egykulcsos, 16 százalékos szja mindenképpen kedvező, hiszen a munkát terhelő adókat, különösen az átlag felettieket erőteljesen csökkenti.

Kevesebb lesz a beruházás

Mind a 16 százalékos szja, és a hozzá kapcsolódó azonos kulccsal adózó jövedelmek, mind a társasági adó csökkentése javítja a versenyképességet, hiszen mérsékli az újraelosztás szintjét - tette hozzá. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte a kereskedelem adózás előtti ágazati nyeresége tavaly 140 milliárd forint volt, ami a nagykereskedelem 170 milliárdos nyereségéből és a kiskereskedelem 30 milliárdot meghaladó veszteségéből állt.

Az ágazati különadó, amely a 100 milliárd feletti forgalommal bíró vállalkozásoknál 2,5 százalék, forráskivonást jelent, és elsősorban a beruházási döntéseket befolyásolja negatívan.

Szükség van a Költségvetési Tanácsra

A Költségvetési Tanács életre hívása erősítette a költségvetés átláthatóságát, segítette a felelős költségvetési gazdálkodást, erre a szervezetre érdemes pénzt áldozni - felelte újságírói kérdésre Karvalits Ferenc.

A jegybank alelnöke elmondta: ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta, Magyarország számára a legnagyobb kihívást a rendkívüli mértékű eladósodottság jelenti. Az ebből való kilábalás alapvető feltétele egy hiteles, robosztus, átlátható és hosszú távon is kiszámítható fiskális politika - húzta alá Karvalits Ferenc.