A nyugdíjhírek miatt esett a tőzsde

2010.11.25. 17:41
Elsősorban a nyugdíjpénztárak sorsát eldöntő bejelentésekkel magyarázható a BUX mai 2,9 százalékos esése, és a forintgyengülés, véli Samu János a Concorde makroelemzője. Az OTP 3, a MOL 3,7, a Magyar Telekom 2,3 százalékot esett.

A kormány ma bejelentette: törvényben csökkentenék negyedére a pénztárak működési költségét, ami kevés lehet a túléléshez. A járulékból adó lesz, így a beszedett teher ellenére nincs nyugdíjfizetési kötelezettsége az államnak. A hírre megmozdult a Budapesti Értéktőzsde. Míg a főbb nyugat-európai részvényindexek kismértékű emelkedéseket mutattak, addig itthon jelentős eséseket láthatunk.

A főbb papírok közül az OTP 3, a MOL 3,7, a Magyar Telekom 2,3, a Richter pedig 1,6 százalékkal gyengült, az euró 277 forint fölé került, a frank árfolyama pedig a 208,5 forintos szintet is megjárta. A kisebb papírok közül az Egis 1,8, a Pannergy 4,2, a Rába 4,1 százalékot esett.

A Bloomberg hírügynökség Magyarországot Argentínához hasonlította, ahol 2001-ben az állam bekebelezte a nyugdíjpénztári befizetéseket, de már ezzel sem tudott megmenekülni az államcsődtől. Két évvel ezelőtt pedig teljesen államosították a pénztári rendszert, a befolyó pénzből pedig a kieső adóbevételeket pótolták.

Samu János a Concorde elemzője szerint a képzettársítás nem keltett jó hangulatot a piacon, az esés ennek is köszönhető. Nehéz ugyanakkor hosszú távú következtetést levonni a mai nap eseményeiből, az amerikai szünnap miatt ugyanis ma alacsony volt a forgalom a tőzsdén.

A hozamok és árfolyamok alakulásával kapcsolatban az elemző elmondta, minden azon múlik, hogy milyen strukturális reformokat készül bejelenteni a kormány a közeljövőben. Ha ezek meggyőzik a piacot az állami pénzügyek fenntarthatóságáról, akkor csillapodhatnak a kedélyek. Magyarország ugyanakkor valószínűleg erősebben ki lesz téve a külföldi hangulatváltozásoknak, kiváltképp akkor, amikor az európai adósságválság még mindig nem megoldott probléma.