A cseremunka lett az új foglalkoztatási divat

2010.11.26. 07:20
Egyre több vendéglátós cég szerez dolgozóinak télre külföldön munkahelyet, a munkaerőcsere virágzik.

A Napi Gazdaság információi szerint az idegenforgalom és a vendéglátás területén működő számos magyar vállalkozás vállalja fel, hogy telente külföldön biztosít munkát azon dolgozóinak, akiket tavasszal visszavár.

Bár a szervezett "munkaerőcsere" még csak gyerekcipőben jár, új lendületet adhat a szezonális foglalkoztatásnak. Így a balatoni szállodákból, panziókból, éttermekből most százak indulnak dolgozni német, osztrák, szlovén, olasz, svájci és francia síparadicsomokba. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően elsősorban szakácsokra, felszolgálókra és kisegítő munkát végző dolgozókra van igény. Ugyanakkor mindinkább az idehaza már bizonyított, megfelelő referenciával rendelkező szakembereket keresik a határon túl.

A nyugat- és a közép-dunántúli regionális munkaügyi központok adatai szerint az egyre szervezettebb téli munkavállalásra utal, hogy az elmúlt hetekben a korábbi éveknél mintegy 10-15 százalékkal kevesebb olyan vendéglátó-ipari szakember jelentkezett náluk, akinek eddig folyamatos munkaviszonya volt.

Egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni viszont azok, akik nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hol dolgoztak az elmúlt időszakban. Kovács László, az itthon és külföldön számos nagy szállodalánccal kapcsolatban álló, Hévízen fióktelepet működtető német Euro Travel Paketreiseveranstatter GmbH magyarországi képviselője szerint minden érintett részéről egyre nagyobb az érdeklődés a szervezett, a legjobb szakemberek számára folyamatos és legális foglalkoztatást kínáló kapcsolatok kialakítására. Az Alpokban lévő német, osztrák vagy olasz szállodáknak mindinkább olyan munkaerőre van szüksége, amely telente képes visszatérni, s tavasszal nem munkanélküliként folytatja. Kovács szerint ugyanez az érdeke a hazai szállásadóknak és vendéglátóknak, a munkanélküli-segélyt fizető államnak, nem beszélve az érintett dolgozókról.

Immár arra is van példa, hogy év közben csoportosítják át a munkaerőt. Az északi és déli parton is több csak tavasztól őszig nyitva tartó panziót működtető Magyar Tenger Kft. gazdasági vezetője, Rózsa Erzsébet elmondta, már három éve próbálkoznak olyan partnerek felkutatásával, amelyekkel folyamatos munkaerőcserében tudnak megállapodni.

Csepeli Ferenc, a nyugat-balatoni kistérség idegenforgalmi ügyekben illetékes munkatársa úgy tudja, egyre több környékbeli cég igyekszik folyamatos foglalkoztatást biztosítani legjobb dolgozóinak. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, tavaly nagyjából 200, idén pedig már több mint 300-350 vendéglátó-ipari szakember folytathatja tovább munkáját külföldön. A kibontakozó program folytatása és támogatása a jelentős szezonális munkanélküliséggel küzdő önkormányzatoknak is elemi érdeke.