A Fitchnek sem tetszik, amit a kormány művel

2010.11.26. 17:58
A hitelminősítő a nyugdíjpénz lenyúlása és az extraadók miatt aggodalmaskodik.

A magyar kormány magánnyugdíjpénztári átalakítással kapcsolatos lépése "negatív hatással jár a közfinanszírozás középtávú fenntarthatóságára" - figyelmeztetett a Bloombergnek ma adott interjúban a Fitch Ratings hitelminősítő intézet illetékes elemzője. David Heslam szavai szerint a hitelminősítő idén év végéig hoz döntés a magyar besorolás ügyében, jelenleg vizsgálja a fejleményeket és azok középtávú hatásait.

A hitelminősítő szakértője kiemelte, hogy 2006 óta jelentős államháztartási kiigazítás következett be Magyarországon, míg a közelmúltbeli kormányzati lépések "bizonyos fokig visszafordítják" ezt az irányt. David Heslam megjegyezte, hogy a magyar kormány tervezett intézkedései egyelőre"nem túl biztatóak", mivel a tartós állami kiadásokat átmeneti jellegű adóemelésekkel igyekszik finanszírozni a kormány. (Az extraadókra gondolt a szakember.)

A Fitch jelenleg "BBB" besorolást tart érvényben a hosszú lejáratú magyar devizaadósságra (negatív, azaz leminősítést valószínűsítő kilátás mellett), amely egy fokozattal jobb a Standard and Poor's értékelésénél, de egy fokozattal kedvezőtlenebb a Moody's Investors Service által adott aktuális besorolásnál.

Az S&P a közelmúltban erősítette meg, hogy a változatlanul hagyott besorolása kilátása marad továbbra is a leminősítést valószínűsítő negatív. A Moody's értékelése várhatóan rövidesen megérkezik és nem lenne meglepő egy egyfokozatú leminősítés.

A Fitch felőli figyelmeztetésnek nem volt érdemi forintpiaci hatása: az euróval szembeni jegyzések továbbra is a 280-as szint közvetlen közelében minimális kilengéseket mutatnak.

A napokban számos elemző mellett az Európai Bizottság illetékes biztosa is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormányzati lépések egy része nem vezet fenntartható államháztartási finanszírozási helyzethez.