Ezreket buktak ma a devizahitelesek

2010.11.29. 16:55
Hétfőn nagyjából hét óra alatt öt forintot drágult a svájci frank és a dollár, de jelentősen gyengült a pénzünk az euróval szemben is. A forintnak a jegybanki kamatemelés sem tudott segíteni. A tőzsdei részvényárfolyam is gyengül, a BUX több mint 500 pontot, 2,6 százalékot esett.

Reggel 9 óra körül 210 forint környékén volt a svájci frank és a dollár, 279,5 forintnál volt az euró árfolyama. Délután négy körül a dollár ára átlépte a 216 forintot, a franké 215,5 forint fölé emelkedett, míg az euró ára 283,5 forint közelében volt.

Vagyis még a dollárral szemben jelentősen gyengülő euróhoz képest is jelentősen, 1,5 százalékkal leértékelődött a pénzünk, a másik két valutához képest pedig csaknem 3 százalék veszteséget szenvedett el mindössze 7 óra alatt. Pedig délután kettőkor a jegybank váratlanul kamatot emelt. Azonban a minimális, 0,25 százalékos módosítás – 5,25 százalékról 5,5 százalékra – csak annyiban hatott a piacokra, hogy lefékezte a forint gyengülését.

A frankhitelesek a törlesztőrészlet nagyságától függően ma, kevesebb mint egyharmad nap alatt több ezer forintos veszteséget szenvedhettek el. Aki például havi 500 franknyi törlesztést fizet – ez a frankos hitelezés fénykorában 70-75 ezer forintos havi törlesztőnek felelt meg –, és történetesen éppen kedden, a hónap utolsó napján vonják ezt tőle, 2500 forinttal többet fizethet majd.

A forint ilyen mértékű gyengülését csak részben magyarázzák a nemzetközi piaci folyamatok. A lengyel zloty szintén gyengült az euróval szemben, de kevesebb, mint egy százalékot, míg a cseh korona csak 0,2 százalékot veszített az értékéből. Az euróval szemben több mint kéthónapos mélypontjára gyengült a forint, legutóbb szeptemberben volt 282 forint fölött az uniós pénz ára.

Nemcsak a forintot gyengítette a hétfő, hanem a pesti tőzsde részvényeit is. A részvényindex 542,2 pontos, 2,61 százalékos eséssel fejezte be a napot, folytatva a múlt hét második felében kezdődött mélyrepülést. A BUX az elmúlt néhány napban csaknem 8 százalékot zuhant, nagyrészt a magánnyugdíjpénztárak átalakításával kapcsolatos fejlemények miatt; ugyanakkor Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár azt mondta, az többé-kevésbé normális folyamat volt.

A BUX-ot főként az OTP és a Mol rántotta mélybe. A bankpapír 3,1 százalékkal 4815 forintra gyengült – de napközben 4790 forinton is járt –, míg a Mol 18 250 forinton, pénteki záróáránál 2,9 százalékkal lejjebb fejezte be a napot. A parketten mindössze hét részvény erősödött, de ezek együttes forgalma a 90 millió forintot sem érte el.