Matolcsynál csak az ír pénzügyminiszter rosszabb

2010.12.06. 10:34
A Financial Times ismét összeállította az Európai Unió pénzügyminisztereinek rangsorát. A Magyarországot képviselő Matolcsy György holtversenyben az utolsó előtti helyen végzett a 19 pénzügyminiszter teljesítményét 3 szempont alapján vizsgáló listán, így a brit üzleti napilap rangsora szerint Oszkó Péteréhez hasonló teljesítményt tudott felmutatni.

A brit üzleti napilap minden évben összeállítja az uniós pénzügyminiszterek rangsorát, és a pénzügyi vezetők teljesítményét 3 szempont (politikai, gazdasági és hitelességi) alapján értékeli.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter összességében a 17. helyen végzett holtversenyben a spanyol Elena Salgadoval. Náluk rosszabbul csak a nemrégiben kimentett Írország pénzügyminisztere szerepelt, Brian Lenihan az utolsó, 19. helyen végzett. Magyarország az FT rangsorában nem csúszott hátrébb a tavalyi évhez képest, hiszen a 2009-es listán Oszkó Péter szintén a 17. helyet szerezte meg.

Az idei évben az élen teljes átrendeződés történt: a német Wolfgang Schäuble az első helyre lépett fel a tavalyi másodikról, lengyel kollégája, Jacek Rostowski a képzeletbeli dobogó második fokára ugrott a tavalyi 7. pozícióból, míg a francia Christine Lagarde a 3. helyre esett vissza a tavalyi első helyről.

A legnagyobb javulást a görög pénzügyminiszter, George Papaconstantinou produkálta, miután a tavalyi utolsó előtti helyéről 10 helyet ugrott előre és idén a 8. helyen végzett.

Matolcsy György az FT idei listáján a spanyol, portugál és ír kollégájával együtt szerepel a rangsor végén, ami nem túl kedvező Magyarország megítélése szempontjából, hiszen Írország két héttel ezelőtt kapott pénzügyi mentőcsomagot, miközben egyesek már portugál és spanyol csomagról is beszélnek.

Mit árulnak el a részletek?

Matolcsy György leginkább a politikai szempont alapján szerepelt rosszul, miután ebben a tekintetben az utolsó helyen végzett a rangsorban. A gazdasági szempont alapján a miniszter 13. helyen végzett, míg hitelesség szempontjából a 15. pozíciót érte el.

Matolcsy Györgyöt májusban nevezték ki, miután a Fidesz óriási győzelmet aratott az áprilisi parlamenti választásokon, és azóta rengeteget kellett magyarázkodnia a miniszternek az elégedetlen befektetőknek - fogalmaz értékelésében az FT. A brit üzleti napilap szerint a bizalom akkor csappant meg igazán, amikor Magyarország megszakította a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokat. Matolcsy visszautasítja a nemzetközi konszenzust, ami a kiadások csökkentését preferálja, és helyette az adócsökkentést részesíti előnyben a növekedés beindítása érdekében - olvasható a lap megjegyzésében, amely hozzáteszi: miután az EU elutasította a rugalmasabb magyar deficitcélok lehetőségét, Matolcsy válságadókkal tömte be a költségvetési lyukat.

Az FT írása szerint kérdéses a nyugdíjrendszer-átalakítással kapcsolatos eljárás és annak hosszú távú fenntarthatósága.