Beindulhat az üzemanyagturizmus

2010.12.08. 09:42
Soha nem látott szintre emelkedtek szerdán az üzemanyagárak, a benzin nyolc, a gázolaj pedig hat forinttal drágul. A régióban nálunk lesz a legdrágább tankolni, Romániában 50, Ukrajnában 150 forintot is spórolhatunk literenként.

Soha nem látott szintre emelkedtek szerdán az üzemanyagárak, a benzin ára nyolc, a gázolajé pedig hat forinttal nő. A Mol a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 336,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 323,9 forintért adja majd. Ez átlagosan 353-354 forintos benzin- és 340-343 forintos gázolajtarifát jelent a kutaknál. A benzinár idén folyamatosan rekordot döntött: tavaly ilyenkor a tarifa 297 forinton állt. A gázolaj december elején döntötte meg a 2008-as csúcsot, most ezen is túllép. Az egyes töltőállomások között 20-30 forintos különbségek is lehetnek az üzemanyagárban.

 

A drágulást a forint múlt heti gyengülése és a nemzetközi jegyzésárak emelkedése okozza. A térség benzinárait nézve a mostani áremeléssel ismét Magyarország kerül az élre. A fuvarozók számára alapvető gázolajár tekintetében már eddig is a csúcstartó csehek mellett álltunk.

 

Ausztria 10, Horvátország 20, Szerbia, Románia 40-50 forinttal kedvezőbb árat szab literenként. A hagyományosan jóval olcsóbb Ukrajna árszintje pedig immár alig haladja meg a magyarországi felét. Egy 50 literes tankot Ukrajnában 9900 forintból teletölthetünk, Magyarországon ez 17700 forintba kerül. Vagyis akár még Nyíregyházáról is megérheti átugrani egy beregszászi kútig, ez egy átlagos fogyasztású autóval ukrán benzinből háromezer forintnál is kevesebb.

A benzin és gázolaj azonban továbbra is csak üzemanyagtartályban hozható be vámmentesen, a megnagyobbított tankkal rendelkező kocsikat lefoglalhatják a hatóságok. A benzinturizmus már év elején elindult - amikor az uniós minimum szintre emelték a jövedéki adót - szakemberek szerint ez milliárdos károkat okoz a költségvetésnek.