Matolcsy: Megússzuk a nyugdíjszankciót

2010.12.08. 07:44
Csak nyártól lehetne szankcionálni a nyugdíjreformot visszafordító országokat, ezzel mi elkerülhetjük a büntetést. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ígéretet tett az európai pénzügyminisztereknek, hogy a magyar uniós elnökség foglalkozni fog az európai szinten összehangolt bankadóval.

Csatát nyert Magyarország, mivel az Európa Tanács körvonalazódó terve, amely büntetné a visszalépést a kétpillérű nyugdíjrendszerbe a mostani hárompilléresből, visszamenőlegesen nem lesz hatályos - nyilatkozta Matolcsy György Brüsszelben az európai pénzügyminiszterek ülését követően.

Az Európai Bizottság (EB) és az Ecofin egyetértett abban, hogy nem büntethető az a tagállam, amely visszalép egy olyan nyugdíjrendszerbe, amelyet 18 másik uniós tagállam alkalmaz - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, a pénzügyminiszteri találkozón konszenzus alakult ki arról, hogy a szankciónak nem lesz retroaktív hatálya.

Ennek értelmében Magyarország, amely március végére már végrehajtja a nyugdíjreform visszafordítását, mentesül a tervezett szankciók alól. Ugyanakkor amelyik tagállam a javaslat várhatóan nyár végi elfogadása után lépne át a kétpilléres rendszerbe, azt már szankcionálná a tervezet.

A miniszter elmondta, február elején már az EB elé tárnák az egyelőre rejtélyes, új növekedési és stabilitási programot, amelynek segítségével a szándék szerint az ország kikerülne majd a túlzottdeficit-eljárás alól.

Közös bankadót akar Matolcsy

A gazdasági miniszter elmondása szerint a magyar uniós elnökség az ülést követően felveszi témái közé az európai szintű bankadót is, miután tíz EU-tagállam már bevezetett hasonlót, hosszas tárgyalásokra van szükség azonban, hogy ezeket összehangolják.

A tárcavezető reményei szerint az európai szintű bankadó már 2012-től kezdve életbe léphetne, ezzel felváltva a szavai szerint "brutálisabb és átmeneti" magyar bankadót.

Abban talán egyetért a 27 tagállam, hogy a magyar bankadó brutális, arra azonban vajmi kevés az esély, hogy közös adónemet is kialakítsanak. Ez eddig semmilyen adó esetében nem sikerült, még az áfában sem. Ennek oka érdeksérelem, vagy puszta ideológia is lehet - ez is eltérő.