Nem golyózták ki Simort

2010.12.22. 13:02
Cikkünk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy mától már csak a nemzetgazdasági miniszter, vagyis Matolcsy György áll a Nemzeti Euró Koordinációs Bizottság (NEB) élén. A kormány tegnap kihirdetett határozata azonban mégsem érinti az MNB elnökének társelnöki pozícióját, vagyis Simor András társelnök marad.

Nem csak Matolcsy György áll majd a Nemzeti Euró Koordinációs Bizottság (NEB) élén, hanem Simor András is. A közlönyben tegnap megjelent döntés az eredeti kormányhatározat második pontját módosítja, miszerint a NEB elnöke a nemzetgazdasági miniszter. Az eredeti kormányhatározat harmadik pontját viszont nem érinti a most megjelent módosítás, vagyis a NEB társelnöke továbbra is a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Mi változik?

A Közlönyben tegnap megjelent határozat értelmében változik a NEB összetétele:

- az NGM az adó- és pénzügyekért, az államháztartásért, valamint parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkárai delegálja a bizottságba

- Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szintén három államtitkárral "képviselteti" magát

- a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára

- a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára

- a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára

- a Központi Statisztikai Hivatal elnöke

A NEB munkájában részt vesz majd a kormány felkérésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, és az MNB pénzforgalomért, elszámolás-forgalomért és készpénz logisztikáért felelős alelnöke. A korábbi szabályozáshoz képest az is változást jelent, hogy ezentúl a bizottság ülésén tanácskozási joggal vesznek részt az OEP főigazgatója, az ONYF főigazgatója, és az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselője.

A kormány mostani döntése egyúttal a Nemzeti Euró Koordinációs Bizottság feladatait is szűkítik. A korábbi öt feladatból egyet hagy meg a kormány, így a NEB a jövőben is "valamennyi érdekelt szereplő bevonásával elkészíti az euró gyakorlati bevezetéséhez szükséges feladatokat és ütemtervet összefoglaló nemzeti átállási tervet, amelyet szükség szerint felülvizsgál, és amelynek teljesítését folyamatosan figyelemmel kíséri".