Messzire el kell kerülni az eurót

2010.12.22. 16:57 Módosítva: 2010.12.22. 19:10
Ahogyan tette azt az elmúlt napokban, szerdán is új történelmi csúcsára drágult a svájci frank az euró ellenében. Egyes szakértők szerint a svájci deviza szakadatlan erősödése mögött az áll, hogy egyes nagyobb befektetők megelőző módon menekítik ki az euróövezetből a pénzüket és fordulnak a frank felé – írja a portfolio.hu.

A szerdai kereskedésben is friss történelmi csúcsot döntött a svájci frank euróval szembeni árfolyama. Az EUR/CHF kurzus az 1,2495-ös szinten is megfordult, amire korábban még soha nem volt példa a közös európai deviza bevezetése óta - írja a portfolio.hu.

A frank a forinttal szemben tovább erősödött, délután öt körül már a 221,34-es szinten is megfordult.

A Financial Times szerdai tudósítása szerint az euróövezet adósságválságával kapcsolatos félelmek kiújulása állhat a frank felértékelődése mögött, miután az ilyen bizonytalan hangulat kedvez a biztonságos menedékszereppel bíró alpesi devizának.

Úgy tűnik, hogy egyes piaci szereplők megelőző módon menekítik ki befektetéseiket az euróövezetből és csoportosítják át Svájcba, ahol biztonságban érzik pénzüket a válság felerősödésekor - fejtette ki a brit üzleti napilapnak Lee Hardman, a Bank of Tokyo-Mitsibishi UFJ szakértője, aki arra is emlékeztet, hogy az év utolsó hónapjában a svájci frank nyújtotta a legjobb teljesítményt a fontosabb devizák közül. A devizapiaci stratéga szerint a feltartózhatatlan frank baljós figyelmeztetés jeleként is értelmezhető a 2011-es kilátásokat illetően.

Hardman az FT-nek nyilatkozva beszélt arról is, hogy a következő év első felében néhány euróövezeti tagállam nehézségekkel nézhet szembe, amikor piaci forrást akar majd bevonni. Az euróövezeti állampapír-kibocsátások már januárban elárasztják a piacot, összesen várhatóan 100 milliárd euró értékben - jegyzi meg a brit lap írása.

Egyértelmű tehát, hogy a frank ereje gyakorlatilag az eurót gyengítő tényezőből (az euróövezet adósságválságából) táplálkozik. Legutóbb a JP Morgan vezető devizapiaci szakértője javasolta a befektetőknek, hogy a lehető legmesszebbre kerüljék el az eurót.

A CNBC a monetáris uniót nyomasztó fejlemények kapcsán összegyűjtötte a legnagyobb elemzőházak euróövezeti kötvénykibocsátás mennyiségére vonatkozó várakozását is. A Barclays elemzői 863, a JP Morgan szakértői 760, a Credit Suisse közgazdászai pedig 689 milliárd eurónyi állampapír kibocsátására számítanak jövőre az euróövezetben.