A biztosítók kétharmada veszteséges

2010.12.28. 09:57
A biztosító társaságok fele-kétharmada is veszteséges lehet idén. Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára szerint nem maga a bankadó ténye, hanem a mértéke ró nagy terhet a biztosítókra, hosszú távon komoly problémát okozhat.

Az idei május-júniusi árvíz- és viharkárok minden eddiginél nagyobb kifizetéssel terhelték a biztosítókat, a károkra kifizetett összeg az év végére megközelítheti a 40 milliárd forintot. Tetemes összegre rúgnak az őszi viharkárok következményei is. Molnos Dániel szerint a bankadó a legrosszabbkor jött a biztosítóknak.

"A biztosító társaságok az első perctől kezdve kinyilvánították, hogy tisztában vannak társadalmi felelősségükkel, a költségvetés és az ország helyzetével és szem előtt tartják az ország érdekeit. Nem maga a bankadó ténye, hanem a mértéke ró nagy terhet a biztosítókra" - mondta a főtitkár.

A biztosító társaságok szerinte komoly szerepet vállalnak a költségvetés finanszírozásában, a szektor által befektetett tőke mára meghaladja a 2100 milliárd forintot, aminek 60 százaléka jelenleg is állampapírban fekszik.

Molnos az MTI-nek elmondta: lakossági vagyonbiztosítások terén nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul Magyarország: a biztosított lakások aránya eléri a 71 százalékot.