Selmeczi: Lesznek még botrányos fejlemények

2011.01.04. 09:23
A miniszterelnöki nyugdíjvédelmi megbízott szerint tisztességes megoldást választott a kormány, amikor úgy döntött, hogy megnyitja a visszalépés lehetőségét a nyugdíjpénztártagok előtt. Selmeczi Gabriella szerint a törvények kiállják az alkotmányosság próbáját, bár azt elismerte, hogy a kommunikációt lehetett volna jobban is intézni.

Nem mert becslésekbe bocsátkozni Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a Magyar Nemzetnek adott interjújában, véleménye szerint csak január 31-e után látják majd pontosan, hogy hányan tértek vissza az állami pillérbe. A december 30-ára vonatkozó adatok szerint 4300-an nyilatkoztak arról, hogy maradni szeretnének a pénztárukban, viszont már csak 20 munkanap van hátra az említett határidőig.

Selmeczi Gabriella szerint a nyugdíjvagyon átadást-átvétel után teljes körű átvilágítást fognak végezni, többek között azért, mert tartanak attól, hogy lesznek még meglepetések és botrányos fejlemények. Selmeczi szerint ha kell, a törvényeket is módosítani fogják, hogy kötelező legyen beszámolniuk a pénztáraknak minden egyes elköltött forintról. Hozzátette, reméli erre nem lesz szükség, és az átadás-átvétel békében, barátságosan, tisztességesen és korrekten fog lezajlani.

A megbízott azt is elmondta, hogy az állami pillérben nem csak egyéni számlavezetés lesz, hanem egyéni nyilvántartási rendszer is, tehát az emberek nem csak azt tudhatják meg, hogy mennyi volt a járulékbefizetésük, hanem azt is például, hogy mennyi a szolgálati idejük. Selmeczi Gabriella szerint a számlavezetés a visszalépés pillanatában elindul, viszont teljes, naprakész és személyre szóló - nyilvántartási - rendszer csak 2012. január elsejével áll fel.

A nyugdíjvédelmi megbízott szerint január 31-ével véglegesen lezárul a lehetőség az állami pillérbe visszatérni kívánók előtt, ezt a lehetőséget később nem fogják megnyitni. Selmeczi számításai szerint a kötelező pénztárak várhatóan átalakulnak majd önkéntes pénztárakká, miközben azt is hozzá tette, hogy ez a forma továbbra is kockázatos rendszer marad az állami rendszerrel szemben.

Selmeczi Gabriella az interjúban arra is kitért, hogy a vagyon átadás-átvétele nem valószínű, hogy zökkenőmentesen fog lezajlani, hiszen véleménye szerint Bába Julianna azt mondta, hogy macerás lesz a tagok egyéni számláink elért eredményeket kiszámolni, és ennek megfelelően a reálhozamot kiszámolni. A megbízott emiatt attól tart, hogy még lehetnek meglepetések és a botrányos fejlemények a szektorban.

Selmeczi Gabriella szerint az alkotmánybíróság az elmúlt hónapok törvényeivel kapcsolatban semmi kifogást nem fog találni, hiszen azok alkotmányossági szempontból nem kifogásolhatók. Véleménye szerint a pénztártagok kárt szenvedtek a vegyes rendszerben. Azt a megbízott is elismerte, hogy gyorsan kellett cselekedniük a törvények meghozatalakor, és lehetett volna kicsivel jobban is csinálni a kommunikációt, viszont miután letették az asztalra a törvényeket igyekeztek mindent részletesen elmondani az embereknek.