Eladó a Banco Popolare magyar leánybankja

2011.01.17. 08:36
Négy hazai befektetőcsoport érdeklődik az olasz Banco Popolare itteni leánybankja iránt, de a tárgyalások kezdeti fázisban vannak.

Négyéves működés után hamarosan tulajdonost válthat a Banco Popolare Hungary Zrt. Az olasz pénzintézet iránt négy hazai befektető csoport is érdeklődik - tudta meg a Napi Gazdaság -, de a tárgyalások még kezdeti fázisban vannak.

A komoly érdeklődők között van a Wallis-csoport is - ők éppen egy évvel ezelőtt adták el a West LB utódjának számító Milton Bankot Demján Sándornak, amely azóta Gránit Bank néven működik.

Az olasz bank eladásának híre már egy éve felröppent. Akkor Simonyi Tamás, a KPMG kelet-közép-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője konkrétan nem nevezte meg az olasz bankot, csak áttételesen utalt olyan pénzintézetekre, amelyek "megfelelő áron" kiszállnának a piacról. A Napi Gazdaság kérdésére Simonyi Tamás most sem kívánt részleteket elárulni, az olasz illetékes vezető pedig elérhetetlennek bizonyult.

A Banco Popolare a távol-keleti tulajdonban levő IC bank megvételével lépett a magyar piacra, de igazán megerősödni mindeddig nem tudott. Ma mindössze tíz - hét budapesti és három vidéki - fiókkal rendelkezik, és piaci hírek szerint már a bankadó bevezetése előtt is jelentős veszteséget termelt havonta. Az olaszok a magyar mellett a horvátországi leánybank eladását is tervbe vették - a lap értesülése szerint ezt az ügyletet nem Budapestről koordinálják.

A Banco Popolare bankcsoport Olaszország harmadik legnagyobb bankja. Itáliában több mint 21 ezer dolgozót foglalkoztat, és 2200 fiókból álló hálózatán keresztül közel hárommillió ügyfelet szolgál ki.