Simor: Kockázatos a kormány gazdaságpolitikája

2011.01.19. 12:08
A magyar gazdaság idén 3 százalékkal növekedhet, ám a kormány gazdaságpolitikája kockázatos - jelentette ki Simor András jegybankelnök szerdán egy bécsi konferencián.

Számos kockázat övezi a kormány gazdaságpolitikáját. De a kormány határozza meg gazdaságpolitikai döntéseit, és nem az én jogköröm a kormány politikájának véleményezése - válaszolt a Reuters tudósítása szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke arra a felvetésre, hogy mit szól a magyar kormány által bevezetett különadókhoz és a magán-nyugdíjpénztári vagyon felhasználásához.

A jegybank elnöke azt is hozzátette, hogy Magyarország már kifelé tart a válságból, elsősorban az exportnak köszönhetően. Eközben azonban nem számol azzal, hogy az idei második félév előtt a fogyasztás hozzájárulna a gazdasági növekedéshez.

Idén 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható – mondta Simor András a hírügynökség tudósítása szerint Euromoney magazin bécsi konferenciáján.

Mint ismert, az MNB legutóbbi inflációs jelentése az idei évre 3,1 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, jövőre pedig 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.