Adósságban úsznak a költségvetési intézmények

2011.01.24. 07:21
A költségvetési intézmények kifizetetlen számlaállománya meghaladta a negyvenmilliárd forintot tavaly, amivel éppen tartható volt a szektor tervezett hiánya.

Rekordszinten 40,9 milliárd forinton állt december végén a központi költségvetési intézmények kifizetetlen számlaállománya, ez az egységes kincstári elszámolások 1997-es kezdete óta abszolút rekord,írja a Napi Gazdaság.

Elvileg már most decemberben csökkenteni lehetett volna az állományt, de a kormány láthatóan arra törekedett, hogy a hiánycélt hajszálpontosan teljesítse, ahelyett, hogy konszolidálta volna az adósság egy részét. A hiány 864 milliárd forint lett pénzforgalmi szemléletben, ami teljesíti a kitűzött 870 milliárdos célt.

Ahogy tavaly januárban, az idén is várható konszolidáció, ugyanis decemberhez hasonlóan januárban a költségvetés többlettel zár, ám most még nem kell a hiánycélra figyelni. A 40,9 milliárd forintból 39,3 milliárddal tartoztak a közintézmények a piaci beszállítóiknak, míg az államnak 1,8 milliárddal adó- és járuléktartozás formájában.

A pénzforgalmi hiányt ez a tartozás nem növelte, a kormány teljesítette a hiánycélt, ugyanakkor az uniós elszámolás szabályai szerint ez beszámít az eredményszemléletű hiányba - amelyet április 1-jén publikál a KSH.

Az intézmények adósságállománya így stagnált november-decemberben, a rendőrségek és a büntetés-végrehajtási intézmények voltak csak kivételek, hiszen decemberben az alaposan földuzzasztott általános tartalékból 19 milliárd forintot kaptak a rendvédelmi szervek.

A költségvetési tartalékot épp decemberben emelte meg a kormány - arra hivatkozva, hogy jelentős kiadásokra lehet szükség például az árvízi újjáépítés, illetve a vörösiszap-katasztrófával összefüggő kiadások miatt -, ám a nagy költekezés elmaradt a hiánycél teljesítése miatt. Az nemzetgazdasági tárca közlése szerint a 153,5 milliárd forintra földuzzasztott tartalékban végül 35,1 milliárd forint maradt.