Tetszenek az IMF-nek a reformötletek

2011.01.24. 10:01
A februárra ígért strukturális átalakítások iránya jó, de meg kell várnunk a részleteket és fontos, hogy az intézkedések a fenntarthatóságot szolgálják, mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Iryna Ivaschenko a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője

Magyarország már 2009 szeptemberében visszanyerte a pénzpiacok bizalmát és azóta is képes finanszírozni önmagát a piacról. Ez az eset is jól mutatja, hogy a jelenlegi nagyon érzékeny befektetői hangulatban érdemes olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely a gazdaság sérülékenységét kiküszöböli, hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Iryna Ivaschenko.

A kiigazítások minősége is számít

Az IMF állandó magyarországi képviselője szerint a 3,2 százalékos GDP-arányos tavalyi pénzforgalmi hiány alapján elérhető lehet a 3,8 százalékos eredményszemléletű hiány. A főszámok mellett ugyanakkor fontos a kiigazítások minősége is, azaz annak vizsgálata, hogy az intézkedés tartós és strukturális-e.

Az IMF képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható költségvetési kiigazítás segíthet Magyarország megítélésének javulásában, illetve az egyik legfontosabb sérülékenységi forrás, a magas államadósság csökkentésében.

Ígéretes az irány

"Az irány ígéretes és a vázolt program számos elemét már az IMF szakértői is szorgalmazták. Ilyen például a jóléti rendszer átalakítása: Magyarország többet költ erre a célra, mint a régiós országok, és a rendszer fenntarthatóságát javítani lehetne az ellátások célzottabbá tételével" - mondta Iryna Ivaschenko.

Az IMF szakértője megjegyezte: a jóléti reform ösztönözné az embereket a munkaerőpiacra való visszatérésre, ez kedvezően hatna a foglalkoztatottságra, a költségvetésre és a gazdasági növekedésre is.

Külföldi bizalom

A pénzügyi szervezet képviselője az interjúban a magyar kormányt külföldön ért kritikák oka kapcsán megjegyezte: "A gazdaság szempontjából az intézményrendszert gyengítő intézkedések, mint például a Költségvetési Tanács megszüntetése, vagy az Alkotmánybíróság szerepének csökkentése, negatív hatással lehetnek a hosszú távú stabilitásra, így a befektetői bizalmat is gyengíthetik."

Kölcsön a jövő generációtól

A magyar kormány azon tervével kapcsolatban, amely szerint alkotmányban rögzítenék az eladósodás korlátozását, Iryna Ivaschenko általánosságban úgy fogalmazott: a költségvetési szabályok létrehozása jó irányba tett lépés lenne.

A magánnyugdíjpénztári átalakítás kapcsán az IMF szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az átlépők vagyonából folyó kiadásokra elkölteni tervezett összeg nem jelent mást, mint a jövő generációitól való kölcsönzést.