Február közepén tárgyalnak a 600 milliárdos megtakarításról

A kormány 600-650 milliárd forintot fog megtakarítani a költségvetés kiadásaiból 2013-ig, már idén néhány tízmilliárdot, jövőre a teljes összeg körülbelül felét, mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A csomagot február végén fogadja el a kormány.

Új sikertörténet bontakozik ki, Magyarországé, mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György. Mint mondta, államtitkára pontosan fogalmazott a múlt héten, egy külföldi konferencián arról, hogy 600-660 milliárd forintot akar megtakarítani a kormány. A nemzetgazdasági miniszter ezután már 600-650 milliárdról beszélt azzal, hogy 2013-ig kell elérni ezt.

Később a folyosón újságíróknak azt mondta, hogy már idén néhány tízmilliárdot akar elérni a kormány, jövőre a teljes összeg "fele, kevesebb, mint fele, döntés kérdése". A csomagról február 16-án tárgyal először a kormány, 28-án véglegesíti azt.

Január közepén a februárra ígért átfogó reformok főbb irányairól árult el néhány részletet Orbán Viktor a Wall Street Journalnak és a Dow Jonesnak adott interjúban. A nyugdíjkiadások, a munkanélküli járadékok és a tömegközlekedési támogatások csökkentése mellett a gyógyszerkassza kiadásainak lefaragását ígérte.