A magyar bóvliveszélyről értekeznek Londonban

2011.01.27. 17:04 Módosítva: 2011.01.27. 17:06
Továbbra sem zárható ki Magyarország visszaminősítése a befektetésre már nem ajánlott – bóvli – adósosztályzati kategóriába, mivel a hitelminősítőknek nem tetszik a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása – közölték csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport citybeli befektetési és elemző részlege összességében derűlátó tanulmányt állított össze a feltörekvő piaci térségben kínálkozó idei részvénybefektetési lehetőségekről. Abban a fejezetben azonban, amely azt taglalja, hogy milyen fejlemények késztetnék a céget ajánlásai "újragondolására", a felsorolt tényezők között szerepel Magyarország esetleges visszaminősítése a befektetésre nem ajánlott adóskategóriába, a nyugdíjreform visszafordítása és a közfinanszírozás fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak miatt.

A Fitch nem lát okot a leminősítésre

A Fitch nem lát okot arra, hogy a nagyon közeli jövőben újra leminősítse Magyarországot, idézi a Bloomberg hírügynökség a hitelminősítő Európáért felelős igazgatójának, Edward Parker tegnapi nyilatkozatát.

Miután nemrég minősítettük Magyarország adósbesorolását, nem látunk okot arra, hogy a nagyon közeli jövőben újra lépjünk - nyilatkozta Parker a hírügynökség beszámolója szerint.

A Morgan Stanley elemzése szerint a magyar nyugdíjrendszer átrendezése nemigen nyerte meg a hitelminősítők tetszését. A ház felidézi, hogy amikor a Fitch Ratings karácsony előtt leminősítette Magyarországot, ehhez fűzött elemzésében azt írta, hogy a magyar kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából. A Morgan Stanley Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal foglalkozó londoni közgazdásza, Pasquale Diana a ház csütörtöki elemzése szerint mindezek alapján nem tartja kizártnak, hogy a hitelminősítők közül legalább egy a befektetési szint alá süllyeszti a magyar adósbesorolást. A cég vezető térségi elemzője szerint mindazonáltal eltúlzott lépés lenne Magyarország visszasorolása a bóvli adóskategóriába.

Ez utóbbi véleményt más nagy londoni házak is osztják. Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság a feltörekvő térség idei gazdasági kilátásairól Londonban nemrégiben kiadott előrejelzésében Magyarországról azt írta, hogy ha a magyar adósbesorolásokat a hitelminősítők a befektetésre ajánlott sáv alá rontanák, az durva lépés lenne, amelyet nehezen lehetne igazolni. A cég szerint ugyanis Magyarország költségvetési pozíciója még mindig jelentősen jobb más EU-tagállamokénál, és az adósságállomány megújítása sem tűnik érdemi problémának.

A Morgan Stanley sem a csütörtökön ismertetett tanulmányában adott először hangot hasonló véleményének. A ház egyik korábbi, néhány hete összeállított felzárkózó piaci előrejelzése szerint Magyarország nem érdemelné meg, hogy a hitelminősítők a bóvli kategóriába sorolják vissza, sőt a Moody's Investors Service december elején bejelentett, egyszerre két fokozatú magyar osztályzatrontásának mértéke is túlzás volt.

A Moody's december első hetében a befektetésre ajánlott kategória alsó határára, az addigi "Baa1"-ről a köztes "Baa2" kihagyásával "Baa3"-ra mérsékelte Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, a magyar költségvetési helyzet hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos növekvő aggodalmakra hivatkozva. Nem sokkal később a Fitch Ratings egy fokozattal, "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra, vagyis szintén a befektetői ajánlású osztályzati sáv legaljára rontotta a magyar besorolást, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a nyugdíjreform visszafordítása és a koherens középtávú költségvetési stratégia hiánya aláássa a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalmat.

Magyarország szuverén adósságát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén tartja nyilván, egyaránt további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. A negatív kilátások kockázata az, hogy ha a Moody's, a Fitch, vagy az S&P közül bármelyik is tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - a piaci zsargonban bóvlinak nevezett - osztályzati kategóriába. Ez kötvényeladási nyomást is okozhatna, mivel sok alapkezelő – főleg nyugdíjalapok – számára kizárólag olyan kötvények vásárlása megengedett, amelyekre mindegyik hitelminősítő befektetési ajánlású osztályzatot tart érvényben, vagy legalábbis az adóskockázati besorolások átlaga eléri a befektetési szintet.

Jelenleg három EU-tagállamnak – Lettországnak, Romániának és Görögországnak – vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai. Görögország az egyetlen euróövezeti tagország, amelyre bóvli adósosztályzatokat tartanak érvényben a hitelminősítők.