Fél a szuperbruttótól az adóhatóság

2011.01.28. 05:25
Az szja-bevallásban be kell iktatni egy plusz oszlopot, másfajta jövedelmeknél más az adóalap is, ez pedig sok gondot fog okozni az adóhatóság, a NAV várakozásai szerint. Már most látják, hogy nagyon sok személy hibázni fog a bevallás kitöltésénél.

Némi aggodalommal várja az idén az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallásokat, mert hiába lett egyszerűbb az idei bevallási csomag, a kétkulcsos rendszer bonyolult módon búcsúzik - írja a Napi Gazdaság.

Az elektronikus bevallók esetében figyelmeztet a program, a nem túl gyakorlottaknak azonban okozhat fejtörést, akiknek az is hibalehetőség, hogy a szuperbruttóval egyáltalán törődniük kell. Ennek alkalmazása okozhat leginkább gondot. A bevallásban ugyanis ez egy plusz oszlop közbeiktatásával oldható csak meg, a jövedelem mellett fel kell tüntetni az adóalapot is. Az esetek többségében az adóalapot úgy kell kiszámolni, hogy a jövedelmet felszorozzuk 1,27-dal, ám bizonyos esetekben másképp kell eljárni. Ha ugyanis a magánszemély maga után fizet járulékot, adót csak a jövedelem 78 százaléka után kell fizetnie, így a szuperbruttót is a jövedelem 78 százaléka után kell kiszámolni. Mivel a program automatikusan nem tudja megállapítani, mely jövedelem esetében kell más adóalapot alkalmazni, azt a magánszemélynek magának kell kalkulálnia.

Nyomtatott bevallást készítők számára nincs semmilyen program, amely figyelmeztetni tudna a hibákra. Ezért arra lehet számítani, hogy nagyon sok adózót hívnak majd vissza az ügyfélszolgálatokra korrigálni a felmerülő problémákat.

Az idén könnyebbséget jelent, hogy a korábban megszokott alapcsomag helyett a magánszemélyek többsége egy egyszerűbb, 12 oldalas csomagot kap - ebben nincsenek benne az egyéni vállalkozókra vonatkozó lapok, de az árfolyamnyereség-adóval összefüggő oldalak sem. A hatóság a korábbi évek bevallásait figyelembe véve választotta ki azokat, akiknek szükségtelen a teljes csomagot kiküldenie.