Törvénymódosítással adnak egészségügyi ellátást

2011.01.31. 11:22 Módosítva: 2011.01.31. 11:29
A kormányszóvivő közvetve elismerte, hogy rossz a szabályozás, és ahogyan arra pénteki cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a magánnyugdíjpénztárban maradó több tízezer emberből nagyon soknak a mai állapot szerint nem járna majd nyugdíjasként ingyenes egészségügyi ellátás. Korrigálják a szabályokat, ígéri a kabinet.

Ha kell, törvényt módosítanak, de mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás – nyilatkozta az RTL Klub híradójának Nagy Anna. A kormányszóvivő hangsúlyozta: "a történet vége az lesz, az kell, hogy legyen, hogy mindenki kap majd egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy milyen nyugdíjpénztárhoz tartozik."

A kormányszóvivő ezzel az Index pénteki cikkére reagált, amelyben azt írtuk, hogy „lyukasra” sikeredett a magánnyugdíjpénztári pénzek államosítását eredményező, decemberben elfogadott törvény, mert ez alapján több tízezer magánnyugdíjpénztárban maradó személynek nyugdíjasként nem jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás. Azok esnek ki a rendszerből, akiknek idén november végéig nem tudnak összeszedni legalább 15 szolgálati időt. A jelenlegi szabályok szerint ők nyugdíjasként vagy meg kell hogy térítsék az igénybe vett egészségügyi szolgáltatásukat, vagy havonta most 5100 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük nyugdíjba vonulásuktól kezdve.

Cikkünk megjelenése előtt megkerestük mind a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, mind a törvényt előkészítő Nemzetgazdasági Minisztériumot, de egyik helyről sem érkezett semmiféle válasz, és a két intézmény mind a mai napig hallgat. A kormányszóvivő nyilatkozata azonban azt jelzi, a kormány burkoltan elismerte, hogy hibázott, de kész korrigálni a bakit.

Hogy ezt mikor teszik meg, arról nem tudni semmit, elvileg a két hét múlva kezdődő tavaszi parlamenti ülésszakon erre már lenne módjuk.