Egyiptom miatt gyengülnek a tőzsdék

2011.01.31. 10:19 Módosítva: 2011.01.31. 10:22

Gyengüléssel zárt hétfőn a vezető ázsiai tőzsdék többsége. A hangulatot az egyiptomi forrongás miatti aggodalom határozta meg, a befektetők attól tartanak, hogy a Tunézia után Egyiptomban is kirobbant felkelés veszélyeztetheti a közel-keleti térség stabilitását. Az egyiptomi események hatására az ázsiai tőzsdék meredek gyengüléssel indították a hetet, a kereskedési nap végére azonban csökkentek a veszteségek.

A legjelentősebb piacon, Tokióban a menekülő deviza funkcióval bíró jen erősödése is lefelé nyomta a részvényárfolyamokat, mert az erős jen drágítja a japán exportot: a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója így 1,2 százalékkal 10.237,92 pontra csökkent. Kínában, a térség legnagyobb államában február 2-tól 8-ig a hagyományos újévi ünnepek miatt zárva tartanak majd a tőzsdék, így a hosszú szünet előtt kötött üzletek sora felfelé hajtotta a sanghaji összetett mutatót, amely 1 százalékkal erősödött, Hongkongban viszont a Hang Seng index 1,2 százalékkal csökkent. A szöuli Kospi index 1,4 százalékos gyengüléssel zárt, és gyengültek a tőzsdék Indiában és Szingapúrban is.

Európában is mínuszban indultak a legfontosabb indexek. A FTSE-100, a londoni tőzsde vezető mutatója 0,41 százalékos, a DAX-30 frankfurti index 0,20 százalékos, a CAC-40 párizsi mutató 0,25 százalékos csökkenéssel nyitott.

A BUX 0,47 százalékkal pénteki záróértéke alatt nyitott, de tíz óra után már 1,2 százalékos mínuszban járt az index. A Mol 0,9, a Magyar Telekom 1,8, az OTP 1,9 százalékot gyengült.

Tartós hatás lehet

Már a múlt pénteki nyugat-európai és amerikai pénz- és tőkepiaci mozgásokra is jelentős hatással voltak az egyre inkább nyugtalanító, Egyiptomból érkező hírek, a hétvégi fejlemények a bizonytalanságot csak tovább fokozták. A befektetők számos ok miatt aggódhatnak, így tartós piacbefolyásoló hatás várható – írja összefoglalójában a portfolio.hu. Az egyik fő kockázat, hogy a közel-keleti térség legnagyobb állama vált politikailag kiszámíthatatlanná, a "példa" ráadásul más térségbeli országokban is láncreakciókat indíthat, mindez jelentősen befolyásolhatja Izrael geopolitikai helyzetét, továbbá az egyiptomi válság fokozott veszélyt jelent az Ázsia és Európa közötti kereskedelemre, valamint a Közel-Keletről induló olajszállítmányokra. A hétfői befektetői hangulatra mindemellett még az a hétvégi hír is rányomhatja a bélyegét, amely szerint valóban zajlanak egyeztetések az eurózónában Görögország adósságállományának átütemezéséről. A fentiek alapján van rá esély, hogy az amerikai részvénypiacok már két hónapja tartó szárnyalása után most egy egészséges korrekció indul, ez pedig magával húz más indexeket is. Hétfő reggel a Moody's is reagált, egy fokozattal minősítette le Egyiptomot.