Tovább emelheti a kamatot a jegybank

2011.01.31. 16:51
A monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének és a testület összetételének várható változása után is ütemesen folytatódni fog a magyar jegybank szigorítási ciklusa, mivel a külső inflációs sokkok jellemezte mostani környezetben az MNB-nek rögzítenie kell az inflációs várakozásokat, jósolták hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.

Furcsának tűnhet, hogy az MNB - a tágabb értelemben vett európai felzárkózó térség többi jegybankját megelőzve - a szigorítási ciklus megkezdéséről döntött, vélték a Morgan Stanley bankcsoport elemzői.

Szerintük a magyar jegybank attól tart, hogy ha nem lép, akkor az élelmiszer- és energiaszektorból eredő inflációs sokkok hatással lesznek a béremelési megállapodásokra. A ház szerint ez lesz a helyzet mindaddig, amíg az inflációs összkép meg nem változik, vagy amíg jegybank nem érzi úgy, hogy az általa végrehajtott kamatszigorítások elégségesek hitelességének helyreállításához.

A Morgan Stanley citybeli szakelemzői szerint ugyanakkor az MNB nem fog minden monetáris tanácsi ülésén kamatot emelni. A ház szakértői szerint lehetséges, hogy a magyar jegybank a következő, februári kamatdöntő értekezleten változatlanul hagyja alapkamatát, különösen abban az esetben, ha a kormány piacbarát költségvetési konszolidációs csomagot jelent be február közepén.

A cég szerint a márciusi monetáris tanácsi ülésen viszont ismét napirendre kerülhet egy újabb kamatemelés. A Morgan Stanley szakértői túlságosan leegyszerűsítőnek nevezték azokat a véleményeket, amelyek szerint a monetáris tanács összetételében várható márciusi változás után nem lesz több MNB-kamatemelés.

Ezzel a véleménnyel azonban nem mindegyik  londoni elemző és befektetési ház ért egyet.

Nigel Rendell, az RBC Capital Markets piaci elemzője szerint a lejáró mandátumú monetáris tanácsi tagok utódai - akiket várhatóan a parlament nevez ki - valószínűsíthetően "nagyobb rokonszenvvel viseltetnek majd a kormány azon álláspontja iránt, hogy a kamatszint már elég magasra emelkedett".

Hasonló véleményt fogalmazott meg a múlt heti kamatemelés után Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni pénzügyi és befektetési tanácsadó csoport vezető európai felzárkózó piaci közgazdásza.