Drágább mától az áram

2011.02.01. 14:17
A gáz árának januári növekedése után most az áram is 6-7 százalékkal drágul valamennyi háztartásban. A többlet nem a szolgáltatók, hanem az állam bevételeit növeli. A rendeletet semmilyen előzetes bejelentés nem előzte meg.

Új lakossági áramtarifák jelentek meg a tegnapi Magyar Közlönyben. A négy nagy lakossági szolgáltatóra az eddigi szokásoknak megfelelően különböző tarifákat állapítottak meg, eszerint most csak az áram mint termék díja emelkedik nagyjából hat százalékkal, ami a teljes számlát 3-4 százalékkal drágíthatja meg.

A drágulás meghatározó része az országos összehasonlító ár növekedéséből ered, amely alapvetően az árambeszerzés elismert költségeire vonatkozik, ez 15,97-ről 17,17 forintra emelkedett. A Napi Gazdaság számításai szerint az emelés nem a szolgáltatók nyereségét növeli, az ő haszonkulcsukat ugyanis csökkentették, az EDF Démász 1,79, az E.on 1,99, az Elmű 1,9, az Émász 2,02 forint/kWh árréssel dolgozhat ezt követően. A mostani emelés a nagykereskedelmet végző állami Magyar Villamos Művek bevételét növeli.

Az emelés nem csak azért különös, mert korábban az árak szintentartását ígérték, hanem azért is, mert Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter rendeletét semmilyen előzetes bejelentés nem előzte meg. Az is szokatlan, hogy az áremelés a megjelenése utáni napon már hatályba is lép.

A miniszter nyár óta saját hatáskörében dönthet az áram áráról, amelyről nincs egyeztetési kötelezettsége a szolgáltatókkal sem. Hogy a mostani emelést mi indokolta és miért nem előzte meg a lakosság tájékoztatása, arról megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, egyelőre várunk a válaszra.