Több mint 6,6 milliárdot csaltak el őrző-védők

2011.02.07. 08:33 Módosítva: 2011.02.07. 08:35

Nem a legjobban alakult az elmúlt év azoknak az őrző-védő cégeknek, amelyeket az adóhatóság górcső alá vett: összesen 746 társaságot választottak ki ellenőrzésre, közülük 302 fennakadt a rostán – írja a Napi Gazdaság.

Tavaly az adóhatóság kiemelt ellenőrzési feladatai között volt az őrző-védők mellett a pénznyerő automaták üzemeltetői, a termékbemutatókon keresztül bonyolódó kereskedelem, a hitelközvetítés és üzletviteli tanácsadás, a papír- és nyomdaipar, valamint a szórakoztató tevékenységet végző cégek. Közülük az őrző-védőknél volt a legjobb a merítés: a háromszáz cég, amelyet valamilyen szabálytalanságon ért a hatóság összesen 6,6 milliárd forint adókülönbözetet produkált - ehhez nagyjából 5,4 milliárd forint bírságot és késedelmi pótlékot kell még hozzászámolni. Vagyis összesen 12 milliárd forintot kellene befizessen háromszáz cég, ami egyenként 40 millió forint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente teszi közzé a nagy adótartozást felhalmozó adózók listáját, s ezek állandó "sztárjai" a számítástechnikai alkatrészekkel kereskedők és építőipari vállalkozók mellett épp az őrző-védő cégek - persze a túlsúlyt a szimpla kereskedelmi és szolgáltatócégek teszik ki. A legfrissebb listán nyolc ilyen cég szerepel, közülük a legnagyobb tartozás 410, bírságokkal együtt 740 millió forint. Ez persze azt is jelenti, hogy kevéssé valószínű, hogy ezeket a tartozásokat be tudja vasalni a NAV, hiszen ezek a cégek vagy felszámolás alatt állnak, vagy már az adószámukat is törölték.

A revizorok az őrző-védőknél 40 százalékos találati aránnyal dolgoztak, a hitelközvetítőknél ez 34 százalék volt. Itt ugyanakkor nem voltak hatalmas kintlévőségek: összesen 176 millió forintra rúgott a be nem fizetett adó. A pénznyerő automatákat üzemeltetők ugyanakkor nyertesként jöttek ki a történetből: több mint ezer vizsgálat során mindössze 63-an akadtak fenn a rostán 77 milliós tartozással.