Üzleti- és banktitkokba is belenézne a kormány

2011.02.07. 17:21

A fideszes Selmeczi Gabriella képviselői önálló indítvány formájában hétfőn benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, ami lehetőséget teremt a kormánynak a magánkasszák visszamenőleges átvilágítására.

A dokumentum szerint nem csak a nyugdíjmegtakarítások átadására lesz rálátása a kormánynak, hanem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalon (Kehi) keresztül banktitkokat, valamint fizetési-, értékpapír-, pénztári- és üzleti titkokat is megismerhet majd. A kabinetnek tehát olyan szerződésekre lesz rálátása, amit magánszemélyek kötöttek magántulajdonban lévő vállalkozásokkal.

A Kehi a törvényjavaslat szerint ugyanis ellenőrizheti a magánpénztári törvény hatálya alá tartozó magánnyugdíjpénztáraknak és szervezeteknek a portfólió átadását megelőző működését, gazdálkodását is, beleértve az általuk közvetlenül vagy közvetve kezelt portfóliót képező eszközöket is.

A törvényjavaslat indoklásában Selmeczi nem ad magyarázatot arra, hogy a visszamenőleges átvilágításra miért van szükség, a szövegből csupán annyi olvasható ki, hogy a kormány tartozik ezzel a nyugdíjastársadalomnak. A törvényjavaslat szellemisége és a kormány korábbi kommunikációja alapján ugyanakkor egyértelmű, hogy Selmeczi a nyugdíjvagyon elherdálásáért, eltőzsdézéséért akarja elővenni a kasszákat. (A PSZÁF adatai és a pénztárak becslései alapján a pénztáraknak érkező nyugdíjbefizetések megvannak, sőt, tavaly a kasszák 657 milliárdos vagyonnövekedést értek el.)

Az indoklás úgy fogalmaz, hogy a törvényjavaslat célja a nyugdíjasok vagyonának, eddigi magán-nyugdíjpénztári befizetéseinek védelme; az ellenőrzés biztosítja, hogy a pénztárakból átlépő természetes személyek jogai a bonyolult és önmagában is kockázatos átadási folyamat során nem sérülnek.

A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja vasárnap jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) át fogja világítani a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, megvizsgálja, hogy a vagyonkezelés a jó gazda gondosságával történt-e, és ellenőrzi a vagyonátadás- és átvétel folyamatát.

A volt pénzügyminiszter, Bokros Lajos egy tévéinterjúban azt mondta: “Ez egy színtiszta bosszúhadjárat. Be kell bizonyítani utólag, hogy a kormánynak ez a döntése, amivel közel háromezer milliárd forint felhalmozott vagyont a magánpénztárakból átirányított az állami költségvetésbe, ez megfelelő, helyes intézkedés volt”.