Újra napirenden az ellentőzsde?

2011.02.08. 07:06
Erős adut kaptak a kezükbe a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) osztrák tulajdonosaival szembeforduló hazai érdekcsoportok: egy január elején életbe lépett törvény a korábbinál könnyebbé és olcsóbbá teszi a részvények másik tőzsdére költöztetését.

A januárban életbe lépett törvénymódosítás lendületet adhat egy hazai tulajdonban lévő ellentőzsde létrehozásának, írja a keddi Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint néhány nagy papír átköltöztetésével "ki lehetne söpörni a pesti parkettet". Az új szabályozás röviden arról szól, hogy ezentúl csupán a kibocsátó társaság igazgatótanácsának kell rábólintania a tőzsdei átvezetésre. A tulajdonosoknak nem kell ajánlatot tenniük a kisrészvényesek papírjaira, hanem a változtatást ellenzőknek kell kérniük, hogy vásárolják meg tőlük a részvényeket.

Piaci információk szerint az új törvény igazi adu lehet azok kezében, akik nem nézik jó szemmel, hogy a BÉT-tulajdonosok egy új kereskedelmi platform, a XETRA bevezetését tervezik. Ez azért nem tetszik egyes hazai köröknek, mert a kis magyar piacot megnyitná a nemzetközi kereskedés előtt, így a hazai szereplőket kiszolgáltatottabbá tenné.