Érdemes lehet várni a lakásvásárlással

2011.02.15. 13:25 Módosítva: 2011.02.15. 14:19

Az új lakások ára a következő 12 hónapban nem változik. A használt lakásoknál viszont további 1,1-3 százalékos árcsökkenés várható, derül ki a GKI Gazdaságkutató legújabb ingatlanpiaci felméréséből.

A használt lakásoknál Budapesten várható a legkisebb áresés, 1,1 százalék, tavaly októberben még 2,2 százalék volt a várakozás. Legnagyobb árcsökkenés Nyugat-Magyarországon várható 3 százalékkal, az arány nem változott az elmúlt negyedévben.

A túlkínálat nem csak a fővárosi, hanem a vidéki piacot is jellemzi. A várakozások viszont nem pesszimisták, a stagnálás azt jelenti, megszűnt a visszaesés.

Az irodapiacon tovább romlott a kihasználtság. Az A-kategóriás irodák 26 százaléka állt üresen januárban Pesten, Budán az arány 28 százalék. Tavaly októberben 25, illetve 26 százalék volt az arány.

Az üzlethelyiségek részindexe javult januárban. A kiskereskedelmi forgalom várhatóan 2-3 százalékkal növekszik idén, ez javítja e piac megítélését. A raktárpiac a várakozással ellentétben nem lett jobb. A fővárosban ugyan volt némi javulás, de a vidék lehúzta az átlagot.