Figyeltették a Tesco szakszervezeti vezetőit?

2011.02.15. 07:56

Felmentettek egy rendőrt az állásából, mert azzal gyanúsítják, hogy adatokat kért le a rendőrség adatbázisából két Tescós szakszervezeti vezetőről, írta a hirado.hu. A multicég volt alkalmazottai szerint a Tesco felső vezetése a biztonsági igazgatókat arra utasította, hogy figyeltessék meg őket az után, hogy az egyik szakszervezet 5 milliárd forintra perelte a céget a ki nem fizetett járulékok miatt. A fővárosi főügyészség is nyomoz.

A Híradónak nyilatkozó egykori Tesco-alkalmazott azt mondta, ott volt egy értekezleten, amit a cég országos biztonsági igazgatója tartott. A téma pedig az volt, hogyan kell ellehetetleníteni a szakszervezetet. A korábbi alkalmazott azt mondta: információkat kellett gyűjteniük az érdekképviselőkről. Az utasítás a Tesco felső vezetőségétől érkezett.

Az ügyben a főügyészség is nyomoz. Egy gyanúsítottjuk már van, egy rendőr. Ő a szakszervezeti elnökök adatai után kutatott. A Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak azt mondta: a rendőr hivatali beosztását felhasználva olyan személyes adatokat tartalmazó nyilvántartásokhoz jutott hozzá és kért le onnan adatokat, amelyek a szakszervezeti vezetőket érintettek.

A Híradó információi szerint a rendőr különböző terhelő bizonyítékokat keresett a rendőrség adatbázisában, ezért felmentették állásából.

A Tescónál azt mondták: a feltételezés, hogy a cégvezetés rendelte volna meg adatgyűjtést, annyira abszurd, hogy nem is kommentálják.