Csúszhat az egyéni nyugdíjszámla

2011.02.16. 06:48

Az egyéni nyugdíjszámlák teljes körű kialakítása akár 2012 áprilisáig is elhúzódhat - derült ki a gazdasági bizottság parlamenthez benyújtott javaslatából a Napi Gazdaság észrevétele szerint. A módosító szerint ugyanis a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) eddig kell átadnia a tb-rendszerbe visszalépő tagok minden adatát - pénztárak szerinti bontásban. Korábbi elképzelések szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság már 2012 elejétől nyilvántartotta volna az egyéni nyugdíjszámlákat, tehát idén év végéig kialakították volna a rendszert. A szabályozás persze lehetőséget adna a korábbi indulásra is, de sok szakértő még a most megjelölt későbbi időpontot is korainak tartja.

A csúszás azért is lehet kínos a kormánynak, mert a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor az egyéni nyugdíjszámla mielőbbi megteremtésével igyekeztek csillapítani a pénztártagok felháborodását.

A javaslat pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát az indoklás szerint, ez azonban inkább csak azt jelenti, hogy kitűzik, miről is alkosson majdan részletes szabályokat a kormány. A módosító javaslat amúgy némiképp kinyitja annak a lehetőségét, hogy az egyéni számla nemcsak az élettárs és eltartottak, hanem egyéb hozzátartozók számára is biztosítson valamilyen szolgáltatást. Ezt a fajta kiterjesztést - a hozzátartozók fogalmának beemelését - egyébként csak az adatkezelési pontnál alkalmazzák, így ezen a téren (is) minden a majdani kormányrendelettől függ.

Egyéni számlát megalapozó adat bőven lesz majd. A javaslat is rögzíti, hogy a foglalkoztatónak - a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően - legalább évente egyszer közölnie kell a nyugdíjjogosultsághoz, illetőleg a nyugdíj-megállapításhoz szükséges szolgálati időt, kereseti (jövedelmi) és egyéb adatokat. Emellett a tb-számlához rendelkezésre állnak majd a PSZÁF és az adóhivatal által biztosított információk. Az egyéni tb-számlát a kormány által rendeletben kijelölt nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv vezeti majd.

A gazdasági bizottsági módosító alapján a várhatóan új tb-szervnél is pontos adatok állnak majd rendelkezésre arról, hogy az állam kebelébe most visszaléptetettek melyik kasszától, mennyi pénzzel érkeztek. Ez elméletben arra is lehetőséget biztosítana, hogy egy későbbi nyertes per esetén jobban vissza lehessen állítani az eredeti állapotot. Ez amúgy a magán-nyugdíjpénztári vagyon elszámolási szabályainak esetleges változása esetén még a költségvetés helyzetét sem módosítaná kedvezőtlenül.