Újra Európa felé fordulnak a befektetők?

Portfolio
2011.02.16. 16:42
Tíz éve nem tapasztalt optimizmus uralkodik a tőkepiacokon, derült ki a Bank of America Merrill Lynch 188 alapkezelővel készített felméréséből. A megkérdezettek 67 százaléka szerint a részvények között az amerikai, és az európaiak lettek népszerűek, a feltörekvő piaci papírok népszerűsége korábban nem tapasztalt mértékben esett.

A piacokon rendkívüli optimizmus uralkodik, mutatott rá a világ 188 alapkezelőjét megkérdező februári Bank of America Merrill Lynch Manager Survey. Az optimizmust az is fűti, hogy tovább nőtt azok aránya, akik a Fed első kamatemelését jövőre várják, derül ki a felmérésből.

A befektetők soha nem látott mértékben fordultak el a feltörekvő piacoktól. A megkérdezetteknek 5 százaléka súlyozta felül portfóliójában a feltörekvő részvényeket, míg egy hónappal korábban az arányuk még 43 százalék volt, írja a MarketWatch. Ez a tőkeáramlásokban is látványosan megmutatkozott, hiszen a szinte töretlen féléves folyamatos tőkebeáramlás hirtelen megtört január végén, és gyors tőkemenekítésbe csapott át. A feltörekvő piacok helyét így az amerikai és az európai részvények vették át a portfóliókban, az előbbieket a válaszadók 34, az utóbbiakat 11 százaléka súlyozta felül.

A megkérdezett menedzserek a legnagyobb kockázatokat a nyersanyagokban látják, de továbbra is sokan spekulálnak az árupiacok további szárnyalására. Egyre nőttek az inflációs várakozások is, ami nem kedvezett a kötvénybefektetések népszerűségének.