Elhagyott benzinkutak országszerte

2011.02.17. 11:56
Jelentősen nőtt a felszámolások száma a benzinkutas szakmában. Az Opten adatai szerint az ágazatban meglepően szoros korrelációt mutat a felszámolások és az új cégalapítások trendje, ami feltehetően azzal magyarázható, hogy a kút az üzemeltető bedőlése után megmarad, és a hálózat sokszor új cégnek adja bérbe.

Tavaly év végén 1114, benzinkutat tartott nyilván az Opten adatbázisa, tavaly 9,5 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, írja a gazdaság.hu

Az új alapítású cégek és a felszámolások száma között szoros összefüggés figyelhető meg, egy-egy cég bedőlése ugyanis nem vonja maga után a kút megszűnését is, azt a hálózatot üzemeltető nagykereskedő más cégnek adja ki.

Szólás Nándor az Avia - jellemzően kis kutakat összefogó - franchise-hálózat egyik vezetője szerinte Dél-Dunántúlon már ma is számos elhagyott kutat lehet látni, és a jelenség hamarosan országszerte tapasztalható lesz.

Szólás Nándor szerint egy kutat nagyjából egymillió liter éves forgalom mellett érdemes üzemeltetni, és sok olyan töltőállomás van országszerte, amely két éve még elérte ezt a méretet, most azonban a bedőlés szélén táncol. Az Avia képviselője maga is 50-60 eladó kútról tud, ezek egy részét feltehetőleg átveszik azok, akik egy-két töltőállomásban már érdekeltek, és forgalmuk kielégítő, így az ágazat koncentráció előtt áll.

Ugyanakkor egyre több benzinkút marad gazda nélkül, és ez nemcsak a visszaeső forgalommal magyarázható, hanem a vízbázis védelméről szóló szigorú rendelkezéseknek is, amelyek betartása alól annak idején sok kisebb cég szerzett határozott idejű üzemeltetési engedéllyel felmentést, ám ezek az engedélyek mostanában lejárnak, a korszerűsítésre pedig nem futja, így az üzemeltetők feladják a küzdelmet.

„A koncentráció és a régi kutak bezárása rá is fér a piacra, mert sehol a világon nincs annyi töltőállomás egy autósra vetítve, mint Magyarországon" – véli Szólás Nándor.