Nem várnak kamatemelést az elemzők

2011.02.17. 14:25
A jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szinten tartását várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő hétfőn, február 21-én soron következő ülésétől az elemzők többsége, derül ki a Reuters hírügynökség csütörtökön bemutatott felméréséből.

A megkérdezett 27 elemző közül 26 vélte úgy, hogy nem változik az alapkamat. A konszenzus alapján az várható, hogy az alapkamat 2011 végén is 6,00 százalékon áll majd. Az átlagos infláció az idén 3,9 százalék lesz, az év végére 3,7 százalékra, jövőre pedig éves átlagban 3,4 százalékra csökken a felmérés szerint.

2,4 százalékos GDP növekedés

A bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben 2,4 százalékkal növekedhet az elemzői konszenzus szerint, az év egészét tekintve pedig 2,7 százalék lehet a növekedés. A Reuters előző, egy hónappal korábbi felmérésében még 2,8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítettek 2011-re. Jövőre 3,4 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme az új felmérés szerint.

2,9 százalékos hiány

A GDP-arányos államháztartási hiány az idén 2,9 százalék lehet, bár van olyan elemző is, aki 5,5 százalékos többletet jósol 2011-re. A többség szerint a hiány jövőre is 2,9 százalék lehet. A február 14-16 között végzett felmérés során több elemző hangsúlyozta, hogy a kilátások nagyban függenek a szerkezeti reformoktól, amelyek ismertetése február végén vagy március első felében várható, kamatcsökkentés pedig akkor lehetséges, ha a reformok a magyar eszközök iránti befektetői bizalom erősödését eredményezik. Ugyanakkor a tervezett átalakítások egyes elemei, például a gyógyszer- és a közlekedési támogatások csökkentése komoly inflációs nyomást válthat ki.

Az új tagok nem emelnek?

A Monetáris Tanács tagságának várható átalakulásával kapcsolatban Anders Svendsen, a Nordea elemzője megjegyezte, hogy a négy új tag márciusra várható belépésével véget érhet a kamatemelési periódus. A svéd bank elemzője szerint nem valószínű, hogy már rögtön márciusban csökken az alapkamat, de nem volna meglepő, ha egy vagy két alkalommal az alapkamat csökkentéséről döntene a tanács a következő két negyedévben.

A MNB kamatdöntő testülete a legutóbbi, január 24-én tartott ülésén 25 bázisponttal 6,00 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, az elemzők többségi várakozásának megfelelően.

Egyre távolabb a magyar euró

A Reuters hírügynökség felmérésének egyik legérdekesebb pontja, hogy a piaci szakértők is egyre messzebbre teszik a magyarországi euróbevezetés időpontját. Januárban még a 2016-os dátum adódott konszenzusként, a mostani felmérés viszont már 2018-as csatlakozási dátumot eredményezett. Egy hónap leforgása alatt tehát lényegesen távolodott Magyarország a közös európai fizetőeszköz bevezetésétől, amelyben minden bizonnyal szerepet játszanak a miniszterelnök elmúlt hetekben többször is hangoztatott mondatai, miszerint 2020 előtt elképzelhetetlen a magyarországi euróbevezetés.

Az ülésről kiadott közleményben a jegybank leszögezte, hogy a Monetáris Tanács az inflációs kockázatok miatt döntött az alapkamat emelése mellett, és a következő hónapokban is az inflációs kockázatok mérlegelése alapján határoz a további kamatemelés szükségességéről.

A tanács az előző kettő, tavaly novemberi és decemberi ülésén is emelte a jegybanki alapkamatot, ugyancsak 25-25 bázisponttal. Ezt megelőzően, tavaly április óta 5,25 százalékon, történelmi mélyponton volt az alapkamat.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint a magyar kormány jelenlegi kommunikációja alapján valószínűtlen, hogy a monetáris tanácsi váltás a magyar pénzügypolitika visszafordulását eredményezné.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által a globális felzárkózó térség idei kilátásairól nemrég közzétett előrejelzés szerint ha a kinevezési szabályok módosításának eredményeként enyhébbé válna a magyar jegybanki politika, az akár olyan mértékű forintgyengülést is okozhat, amelynek a devizahitelesekre gyakorolt negatív hatása messze meghaladná az esetleges kamatcsökkentések kedvező reálgazdasági hatásait.