Ötmilliárdot adnak a kicsiknek

2011.02.17. 16:03
A mikro-, kis- és középvállalkozások döntő többsége az alkalmazottak létszámának stagnálásával számol, és a munkaerő-felvételben gondolkodó vállalkozások többségénél is csak néhány fős létszámbővítést valószínűsítenek, közölte a K&H Bank a GfK piackutatóval közösen végzett felmérésének eredményét csütörtökön.

A 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével, tavaly december elején végzett felmérés azt mutatja, hogy alig nőtt azoknak a kkv döntéshozóknak az aránya, akik 1-4 fővel tervezik növelni a dolgozók létszámát.

A 4 főnél több munkaerőt felvenni szándékozó vállalkozások aránya továbbra is 5 százalék, miközben 9 százalék azon vállalkozások aránya, akik leépítésben gondolkodnak. A vállalkozások több mint kétharmada változatlan létszámmal számol.

Az ipari cégek közül tervezik legtöbben, hogy növelik a dolgozók létszámát, míg legkevésbé a mezőgazdaságban számolnak munkaerő-felvétellel. A tanulmány megállapítása szerint fontos tényező lehet a kkv-k foglalkoztatásának bővülésében az az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását szolgáló pályázat.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán jelentette be, hogy munkahelyteremtő pályázatot írt ki a kormány, a támogatásra mikro-, kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak március végéig. A minisztérium várakozásai szerint a most kiírt pályázattal 2700-3000 új munkahely jöhet létre, ezenkívül további 5000-6000 munkahely megőrzése válik lehetővé.