Monetáris tanács nélkül marad az MNB?

2011.02.21. 18:59 Módosítva: 2011.02.21. 21:46
Elfogadták a jegybanktörvény módosítását, a monetáris tanács új tagjait a gazdasági bizottság jelölése alapján az Országgyűlés választja meg hat évre. A gond az, hogy március 2-án legkésőbb hivatalba kéne lépnie az új tagoknak, de az is kérdés, hogy addigra a jelöltek meglesznek-e már.

A jövő hét közepén tartja reálisnak a gazdasági bizottság elnöke, Rogán Antal a testületnek azt az ülését, melyen a mamódosított jegybanktörvényalapján a monetáris tanács új  tagjainak jelölésével foglalkozhatnak. A bizottság addig nem tud foglalkozni a kérdéssel, míg a jogszabály hatályba nem lép, ez pedig a kihirdetés, azaz a törvény a Magyar Közlönyben való megjelenésének napján történik csak meg, ezután lehet összehívni a bizottságot. A kormány kérte a jogszabály sürgős kihirdetését, így a köztársasági elnöknek öt napja van annak kézhezvételétől számítva dönteni a jogszabály kihirdetéséről (esetleg visszaküldéséről vagy előzetes normakontroll kéréséről). Ugyanakkor az elnöknek még meg kell kapnia hivatalosan a jogszabályt az országgyűléstől, és a közlöny megjelenése is elvihet egy napot.

A gazdasági bizottság javaslatai alapján aztán az Országgyűlés plenáris ülésének kell megválasztani az új tanácstagokat – plenáris ülés viszont a jövő héten is csak hétfőn és kedden tart a parlament, így ha addigra nincsenek jelöltek, a döntés a március 7-vel kezdődő hétre csúszhat.

A gond az, hogy a monetáris tanács négy tagjának mandátuma március 1-én, jövő kedden jár le. A hétfős testület így határozatképtelen az új tagok nélkül. Persze döntenie papírforma szerint nem is kell semmiről: a következő rendes ülésre március 14-én kerül sor, kamatdöntés menetrend szerint pedig csak március 28-án lesz. Ugyanakkor a testület esetleges határozatképtelensége azt jelenti, hogy a jegybank kamatdöntéssel rendkívüli esetben sem tud beavatkozni – ilyen döntésre legutóbb 2008 végén volt szükség. Az biztos, hogy a piacok felé rossz üzenet már az is, ha a tehetetlenség lehetősége felmerül. A jegybank még korábban egy a csúszás lehetőségét firtató kérdésünkre annyit válaszolt: az MNB úgy számol, hogy március 2-án az új tanácstagok hivatalba lépnek.

A hétfőn este, 286 igen szavazattal, 60 nem ellenében elfogadott törvénymódosítás lényege, hogy a korábbi renddel szemben nem a miniszterelnök és a jegybankelnök jelöl 2-2 tagot kinevezésre a köztársasági elnöknek, hanem mind a négy tagot a parlament gazdasági bizottsága jelöli az országgyűlésnek. A piac ezért számít arra, hogy jelöltek a kormány által eddig kritizált monetáris politikába új irányt visznek, enyhülhet a szigor és a kamat. Ugyanakkor ahogy többen is rámutattak, az inflációs pálya,a világszerte zajló drágulás aligha tesz lehetővé a kormány számára kedves elmozdulást.

A jelöltek személyéről továbbra sem tudni semmit, egyik párt sem nevezett még meg hivatalosan senkit. A piacon elterjedt pletykák egy részét ugyanakkor már cáfolták az érintettek. A nevekkel kapcsolatban Rogán Antal lapunk érdeklődésére annyit mondott, szakértőket jelölnek.