Nem jött be a cselédadó

2011.02.24. 10:12
Az októberben bevezetett, cselédadó néven csúfolt adórendszeren kívüli kereset nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Legalábbis aligha tekinthető sikernek, hogy januárban mindössze háromszáz háztartási munkát végző alkalmazott került a rendszerbe, vagyis ősz óta nem változott érdemben a helyzet.

Mindössze háromszázezer forint folyt be a cselédadóból a költségvetésbe januárban, az októberi bevezetés óta pedig összesen 1,1 millió forint bevétel származott, írja a Napi Online. A szabályozás szerint a házi munkából élőknek nem kell adót fizetniük keresetük után, ha a munkaadójuk bejelenti őket és befizet utánuk havonta ezer forint regisztrációs díjat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium októberben még 200 millió forintos bevételt jelzett, ám később kiderült, szimpla elírásról van szó, a valós összeg mindössze 200 ezer forint volt. Az adórendszeren kívüli kereset az alkalmi munkavállalói könyv helyébe lépett a háztartási alkalmazottak foglalkoztatásának rendezésére.

A szabályozás extra kockázata, hogy ha valakit elkapnak, amiért bejelentés nélkül foglalkoztat efféle alkalmazottat - nemcsak a bejárónő vagy a kertész tartozik ide, hanem a különórát adó tanár is -, jelentős, akár százezer forint bírságot is kaphat.

A rendszer bírálói arra hívták fel a figyelmet, hogy komoly hátrány is érheti azt, aki így vállal munkát. Az ilyen tevékenység semmilyen jogosultsággal nem jár. Nem keletkeztet ugyanis biztosítotti jogviszonyt, azaz egészségügyi ellátást nem kap az érintett és a nyugdíj-megállapítás során sem lehet ezt az időt figyelembe venni. Az egészségügyi ellátáshoz nem kell sok, mindössze az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni, havi 5100 forintot.