Turisztikai bukás volt a pécsi kultúrfőváros

2011.02.24. 01:08 Módosítva: 2011.02.24. 08:07
Magyarország tíz legvonzóbb turisztikai célpontja közé nem fért be tavaly Pécs, holott az Európai Kulturális Fővárosa címtől komoly turisztikai vonzerőt is reméltek. Ez aligha csak az ő hibájuk: az adatokból az derül ki, hogy aki Magyarországon vagy Magyarországra utazik, az fürdeni akar, semmi mást. Pécsre, az európai attrakcióra annyi külföldi volt kíváncsi, ahány Budapestre hat nap alatt.

"Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs megújult terei, utcái tavasz óta folyamatosan megteltek helybeliekkel, turistákkal" – írja a pécsi turisztikai portál. A helyieknek ez valóban így tűnhetett, hiszen tavaly a 2009-esnél negyedével több turista összesen 28 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a különböző pécsi szálláshelyeken, a külföldiek pedig egyenesen 75 százalékkal többet.

Utcaszínház (forrás: Nadobán Nóra)
Utcaszínház (forrás: Nadobán Nóra)

Amiből elsősorban is az derülhet ki, hogy borzasztó éve lehetett a pécsi turizmusnak 2009-ben.

Hogyhogy nincs a toplistán?

Pécs ugyanis a tavalyi brutális javulása ellenére sem került be a legnépszerűbb tíz magyar turisztikai célpont közé. Amikor a Magyar Turizmus Zrt. szerdán közzétett, a KSH előzetes adatai alapján elkészített listáját megláttuk, statisztikusoktól módfelett szokatlan vétkes trehányságra gondoltunk: Pécset nem találtuk sem a belföldi, sem a külföldi turisták tíz legkedveltebb célpontja között.

 

Lázár Jánost idéző tetterővel és gattusói munkabírással kezdtünk telefonálni, hogy a honi turisztikai marketing állami fellegvárával tudassuk a baklövést. Amiről így gyorsan kiderült, hogy nem az: Pécs tényleg csak a 12. helyet szerezte meg az összesített, vagyis a külföldiek és a hazaiak vendégéjszakáit összegző listán.

Az összesített toplista nem sokat változott, hiszen szálláshelyek nem nőnek ki hetek alatt a földből. 2009-hez képest a top 10 mezőnye ugyanazokból a városokból áll, a sorrendjük is majdnem pontosan megegyezik, a dobogó pedig tökugyanaz. Siófok előzte meg Büköt a negyedik-ötödik helyen és Sopron Zalakarost a hetedik-nyolcadikon, más izgalmas nem történt az elitligában.

 

Hiába a rengeteg kulturális program, a város kitatarozása és az építkezések, a számokból az derül ki, hogy a pécsi EKF egy bármilyen unalmas helyen lévő termálfürdőhöz képest is hidegen hagyta a bel- és külföldi turistákat. Utóbbiakat valamivel kevésbé, hiszen 44 és félezerről majdnem 78 ezerre ugrott a városban eltöltött vendégéjszakáik száma. De ez hiába óriási százalékos javulás, az abszolút mennyiséget nézve, még magyar szinten is piskóta. Azt sportszerűtlen megemlíteni, hogy Budapesten 6 nap alatt töltenek el ennyi vendégéjszakát a külföldiek. De a pécsiek 78 ezre a toplista közepén, hatodik helyen álló Sárvár eredményének is mindössze egyharmada.

Persze, van Magyarországon 3200 település, a tizenkettedik helyezés sem olyan rossz. De azért az EKF-kampány egyik visszatérő eleme is az volt, hogy a város felkerül a turisztikai térképekre, ömlenek majd ide a kultúrára éhes, szomjas vendégek, és néhány évvel ezelőtti – az év két különböző időszakából származó – grazi élményeink is egy valóban pezsgő és zsúfolt város képét idézték.

(forrás: Csortos Szabolcs)
(forrás: Csortos Szabolcs)

Fürdő kellett volna

Nos, most már tudhatjuk, hogy a pécsiek jobban jártak volna, ha építenek egy elképesztően nagy fürdőt – mondjuk egy barlangfürdő-féleséget elhagyatott szén- vagy uránbányák vájataiban –, teleengedik pompás gyógyvízzel, hangversenyterem és Zsolnay negyed helyett wellnessre és aromamasszázsra és illatszaunára és fényterápiára koncentrálnak.

A toplista ugyanis egyértelműen elárulja: ahhoz, hogy ma Magyarországon valaki magához édesgesse a turistákat, mint alkotmányozó bizottság az LMP-t, nem kell más, mint egy bazi nagy vagy sok kisebb-nagyobb medence, jelentős mennyiségű forró víz és a fölsorolt "kényelmi szolgáltatások" végtelen tárháza.

A kilenc legnépszerűbb magyarországi település ugyanis – a tizedik, pontosabban az első természetesen minden szempont szerint Budapest – szinte kizárólag fürdőváros vagy termálfalu. Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros, Sárvár, Bük vagy a belföldi turisták toplistáján tíz közé került Gyula szinte egyetlen turisztikai attrakciója a fürdővíz – valamint a főleg gasztro- vagy italfesztiválból álló kulturális fesztiválsorozat. Siófok és Balatonfüred a Balatonból profitál, így igazából csak Sopron és Debrecen lóg ki a "vize van, vendége is van" sorból (bár ember legyen a talpán, aki utóbbi városban az élményfürdőt nem számítva tartalmasan el tud tölteni egy hetet).

Utcabál (fotó: Vermes Kata)
Utcabál (fotó: Vermes Kata)

Ez persze azt jelenti, hogy általában nem a kulturális attrakciókért utazik, aki utazik (a belföldi lista kilencedik helyére a minden bizonnyal a várával felkerült Eger lehet az egyetlen kivétel, bár a tizedik helyezett Gyulán is van vár). Hogy ezen belül aztán a pécsi programok egyébként vonzóbbak voltak-e az átlagnál vagy sem, illetve hogy az EKF előkészítése körüli, évekig tartó káosz tartott-e vissza potenciális utazókat, azt viszont aligha lehet megmondani.