Magyarországon eddig nem volt egészségtelen élelmiszer

2011.02.28. 08:14

A hamburgeradóval kapcsolatban annak bejelentése óta komoly kérdések merültek fel, onnan indulva, hogy a kormány valóban komolyan gondolja-e, hogy Magyarországon az egészségtelen ételeknek kikiáltott, zsíros, sózott és cukrozott termékeket megadóztatják. Nem ez lenne Európa első hamburgeradója, ám olyan országban kerülne elsőként bevezetésre, ahol deklaráltan nem lehet forgalomba hozni egészségtelen, az emberi szervezetre ártalmas élelmiszert. Vagyis innen nézve minden, a boltban kapható táplálék egészséges.

Bár a gyártók külföldön és egy ideje itthon is önszabályozzák magukat - például megjelenítik a csomagoláson az egy-egy termékösszetevőkből bevivendő napi szükségleti mennyiségét, segítve ezzel a fogyasztó döntését. Itthon a jogszabályi környezet abból indul ki, hogy nem a termék egészségtelen, hanem a fogyasztó életvitele.

Az új jogszabály azonban - szembe menve az eddigi szabályozással - új élelmiszer-kategóriákat teremtene. Az a célja a kormánynak, hogy az olyan élelmiszereket adóztassa meg, amelyek fogyasztása, rendszeres bevitele egészségügyi kockázatokat rejthet: egészségügyi beavatkozást, kórházi kezelést, ellátást tehet szükségessé egy-egy fogyasztónál. Ezeket a költségeket ma a társadalom fizeti. A cél az, hogy aki egészségtelennek mondott élelmiszereket fogyaszt, s így nála magasabb a kockázata az egészségügyi költségeknek, ezekhez a költségekhez járuljon hozzá - az elfogyasztott termék árán keresztül.

A gyártók félnek attól, hogy az árba épülő új adó visszafogja a fogyasztást - az elmúlt hónapokban szinte egyáltalán nem lehetett árnövekedést forgalomcsökkenés nélkül érvényesíteni e területen. A másik gondot az jelenti, hogy a kispénzűek élelmiszertermékeire rakódik majd rá a közteher, mivel ezen élelmiszerek forgalmában a volument a vékony pénztárcájúak generálják.

A kormánypárti frakciók megismerik a részleteket

A kormány (várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter) többszöri halasztás után holnap ismerteti a 2011-2013-as strukturális reformprogramot, amelytől a piac 600-800 milliárd forintos államháztartási kiigazítást vár. Matolcsy egy hónapja arról beszélt, hogy 2013-ra legalább 600-650 milliárd forinttal kell konszolidálni az államháztartást, az összeg mintegy felét 2012-ben realizálnák. A piac ennél nagyobb, legalább 700 milliárdos kiigazítást vár. A prognózisok szerint ugyanakkor idén ennek csak a töredékére, maximum 50 milliárd forintos megtakarításra van szükség. Az elemzők egyetértenek a kormány által is kiszivárogtatott elképzeléssel, amely szerint a megkívánt összeg egyharmada a bevételek növeléséből, kétharmada pedig a kiadások lefaragásából származhat. A reformok érinthetik többek közt a rokkantsági ellátást, az adminisztráció és a munkát terhelő adók csökkentését, a zöld adórendszert és a közösségi közlekedést, de a korábbi közlések szerint a reformprogram a gyógyszerkassza kiadásait is lefaragná. A végleges előterjesztés szombaton került a kormány elé, az Origo.hu úgy tudja, a bejelentés előtt a Fidesz-frakció várhatóan ma tárgyal a csomagról.