Belépett az MVM az Agriba

2011.03.07. 12:21
Az MVM hivatalosan is belépett az Agri-projektbe, amelynek célja az azeri földgáz szállítása Közép- és Délkelet-Európa államaiba. Az MVM belépésével várhatóan felgyorsulnak a projekt előkészületei.

Az Agri LNG Társaság budapesti közgyűlése a hétvégén az MVM 50 000 eurós hozzájárulásával, valamint a meglévő tulajdonosok 25000-25000 euró hozzájárulásával 100 000 euróról 200 000 euróra növelte törzstőkéjét.

A mostani döntés az első nagy lépés a 2011. február 14-i négyoldalú miniszteri találkozó óta, amikor bejelentették, hogy a Magyar Villamos Művek belép a vállalatba. Az MVM képviseletét Bács Zalán a társaság stratégiai vezérigazgató-helyettese látja el.

Az immár négytagú projektcég szoros együttműködésben végzi az uniós források eléréséhez szükséges feladatokat.

Az Agri projekt célja azeri földgáz szállítása Közép- és Délkelet-Európa államaiba. A tervek szerint az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezetéken kötnék össze a Grúzia fekete-tengeri kikötőjével. Itt cseppfolyósítási eljárás után a földgázt tankereken szállítanák a romániai Constanca kikötőjébe.

Az újragázosítást követően a már létező román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába, a nemrégiben átadott magyar-román gázvezetéken keresztül Magyarországra és a régió más országaiba. Az Agri projekt a tervek szerint 7 milliárd m3 éves kapacitással bír majd, melyből 2 milliárd köbmétert Románia használna fel. A projekt várható bekerülési költségét 4-6 milliárd euróra becsülik.

Magyarország gázimportja jelenleg 80 százalékban az orosz Gazpromtól származik, ami fizikailag és üzletileg is kiszolgáltatottá teszi hazánkat, először a 2005-ös első gázválság idején vált nyilvánvalóvá a politikusoknak, hogy új útvonal és új forrás kell.

Az Agri a 31 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett Nabucco mellet kis, alternatív forrásként működne, megépülését azonban egyelőre nem tartják túl valószínűnek az Index által megkérdezett energetikai szakemberek, egyelőre ugyanis nem látni, hogy honnan lesz pénz a projektre.