A családi ezüstön hízik az ékszerpiac

2011.03.08. 09:40
Az egyre nagyobb forgalom, a szaporodó üzletek és felvásárlóhelyek azt jelzik, hogy a vidéki nagyvárosokban virágzik az arany- és a drágakőpiac. A szakemberek szerint az elmúlt hónapokban a kínálat és kereslet egyaránt jelentősen nőtt.

A romló gazdasági helyzet következtében egyre többen kényszerülnek arra, hogy megváljanak a családi ékszerektől, és a gyenge forint miatt - különösen a Nyugat-Dunántúlon - külföldi vásárlók is akadnak szép számmal, írja a Napi Gazdaság.

Pécsett, Zalaegerszegen, a Balaton-parti nagyvárosokban és Győrben az elmúlt időszakban új ékszerüzletek is nyíltak. Ezzel párhuzamosan szinte az egész térségben megszaporodott a házaló kereskedők száma, és arra is van példa, hogy egész más profillal működő üzletekben is vesznek és árulnak pult alól aranyat.

A megélhetési, hiteltörlesztési gondok egyre több, sokáig féltve őrzött aranytárgyat és ékszert is előcsalogatnak - mondta Zadravecz István pécsi ékszerész. Főként az egyedi, különböző drágakövekkel ékesített darabokat keresik. Zadravecz hozzátette, a közelmúltban több új ékszerüzlet is nyílt, ám alapvetően nem velük van baj, hanem az egyre szaporodó házaló felvásárlókkal és kereskedőkkel.

Tihanyi Ferenc a közelmúltban Keszthelyen nyitott ékszerüzletet. A kezdeti tapasztalatok kedvezőek, bár azt nehéz megjósolni, hogy mikor térül meg a befektetés, hiszen a bolt kialakítása, az árukészlet több tíz milliót emésztett fel, s a szakképzett személyzet, az aranyműves foglalkoztatása sem két fillér. Tihanyi szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy az ágazatban rejlő mostani lehetőségeket olyanok is igyekeznek kihasználni, akik sem a szükséges engedélyekkel, sem szakmai tapasztalattal nem rendelkeznek, ráadásul jelentősebb befektetés nélkül akarnak üzletet csinálni.

A térség nem egy ajándékboltjában a bizsuk között árulnak aranyat olyan áron, amellyel nem lehet versenyezni. A soproni és győri aranyművesek forgalmát az elmúlt hónapokban elsősorban a folyamatosan növekvő külföldi kereslet lendítette fel, ami döntően a kényszerértékesítéseknek és a gyenge forintnak köszönhető.

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az olcsó hazai tört arany iránti osztrák és német érdeklődés. A kínálatot kihasználva sok esetben nagy tételeket vásárolnak. Mindemellett az értékes érmék és más nemesfémből készült dísztárgyak is egyre kelendőbbek. A szakember hozzátette, néhány hazai kereskedő hitel segítségével próbál meg lépést tartani a tőkeerős konkurenciával, ám ez elég kockázatos megoldás.

Wolf Péter soproni ékszerüzlet-tulajdonos a napilapnak elmondta, a legszebb itthon felvásárolt darabok mind gyakrabban Bécsben és Grazban találnak gazdára. A nyugat-dunántúli térségben egyre többen foglalkoznak azzal, hogy osztrák és német üzleteknek, aranyműveseknek szállítanak árut.