Mennyit nyer a benzinkút a dráguló üzemanyagon?

2011.03.09. 07:31

Szerdán újabb történelmi csúcsot értek el az üzemanyag árak, a Mol bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és ugyancsak 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Az emeléssel a benzin átlagára 374-375 forintra, a gázolajé pedig 372 forintra nőtt. A Mol egy hete emelte 5 forinttal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az egyes kutak között jelentős eltérések lehetnek.

A rekord szintre emelkedő benzin- és gázolaj árak fej-fej mellett haladnak a kutak árkijelzőin, a gázolaj korábbi árelőnye tehát gyakorlatilag eltűnt az elmúlt időszakban.  Az emelkedő üzemanyagárakkal párhuzamosan azonban a kiskereskedelmi árrés is emelkedett az elmúlt negyedévek során mind a két üzemanyag esetében.

A kiskereskedelmi árrést az üzemanyagok nettó ára és az irányadó tőzsdei jegyzésárak különbségeként lehet kiszámolni, ez a nagykereskedelmi árrést és a szállítási és alapanyagon kívüli egyéb költségeit is tartalmazza.

A hazai olajcégek pontos árképzése nem nyilvános, annyit azonban tudni lehet, hogy a MOL a termékárak mellett a mediterrán térségből vasúttal Magyarország közepébe történő szállítás költségeit, valamint az importáló további költségeit is figyelembe veszi.

Az elmúlt negyedévekben tapasztalható növekvő árrések oka tehát lehet a szállítási és egyéb költség emelkedése is, amelyre vonatkozóan azonban nem rendelkezünk pontos információkkal. A kiskereskedelmi árrések azonban nem emelkednek ki az európai országok közül, a benzin esetében a középmezőnyben foglalunk helyet, a gázolaj esetében azonban a felső harmadban állunk.