Kalapács alatt az öblösüveggyár

2011.03.22. 08:00
Felszámolója ismét eladásra hirdette meg a több mint száz éves gyárat, amelyre ezúttal négy komoly érdeklődő is bejelentkezett, írja a keddi Napi Gazdaság.

Felszámolója új pályázatot írt ki a salgótarjáni öblösüveggyár értékesítésére: az R-Glass Hungary Üvegipari Kft. több mint nyolc hektáros gyártelepére ezúttal 712 millió forintért lehet ajánlatot tenni.

Többen érdeklődnek az üveggyár iránt, az eddigi négy komoly – magyar és külföldi – érdeklődőtől várhatóan érkezik majd értékelhető ajánlat az április 12-i pályázati határidőig. A pályázók között akad, aki elsősorban nem a korábbi fő profil szerinti poharakat és kelyheket gyártana, hanem üvegpalackokat.

A pályázóknak komoly befektetéssel kell számolniuk az üveggyártás újraindításához: a gázfűtésű kemencék és a gyártósorok beüzemeléséhez, a termelés elindításához a vagyonelemek árához hasonló, mintegy hatszázmilliós ráfordítás szükséges, továbbá a kezdeti időszak gyártását és az esetleges technológiai korszerűsítést is finanszírozniuk kellene.

A tervek között korábban szerepelt, hogy a vásárló első lépésben, az újraindítás finanszírozásához kaphasson állami garanciát 1,2 milliárd forint mértékben. Ezt az állam nem támogatta, viszont közben elérhetővé váltak a Széchenyi-terv keretében a technológiafejlesztési és foglalkoztatási kiírások, amelyre pályázhat, illetve kormánydöntéssel támogatást szerezhet az üveggyár új tulajdonosa is.