Az olajár miatt aggódik az IMF

Portfolio
2011.04.12. 07:54

Az újabb kockázatok ellenére erőre kapott a globális gazdasági növekedés, foglalható össze röviden a Nemzetközi Valutaalap évente kétszer megjelenő átfogó prognózisa. A Valutaalap friss előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés 4,5 százalékos lehet idén és jövőre, a magyar gazdaság 2,8 százalékkal növekedhet,. Rontották az USA, Japán és Nagy-Britannia idei évre vonatkozó GDP-növekedését. Az Egyesült Államok gazdasága idén 2,8 százalékkal bővülhet, míg jövőre 2,9 százalékos növekedést produkálhat.

Ezzel szemben az euróövezet növekedési kilátását minimálisan javították a Valutaaalp közgazdászai: idén összességében 1,6 százaléjos lehet a GDP-növekedés, jövőre pedig 1,8 százalékra gyorsulhat a növekedést. Mindkét esetben 0,1 százalékkal javította előrejelzését a szervezet. Az IMF anyagából ugyanakkor az is kiderül, hogy csupán három ország van a világban, ahol 2011-12-ben recesszió várható és ebből kettő az euróövezetben található. Nevezetesen Portugália és Görögország (a harmadik recesszióval szembenéző ország az afrikai Elefántcsontpart).

A Nemzetközi Valutaalap szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a magas munkanélküliség és az emelkedő nyersanyagárak jelentős kockázatot jelentenek a társadalomra nézve és túlhevülés jelei is mutatkoznak a feltörekvő országokban. A magas nyersanyagárak új kihívásokat hoztak a felszínre, miközben a régi kihívások is jelen vannak - áll a jelentésben, amely szerint a gazdasági kilátások összességében jónak mondhatók.