Magyar buszra válthatnak a Volánok

2011.04.15. 07:48
A Volánok idei beszerzési pályázatain a magyar gyártók törvényes támogatási lehetőségeinek érdekében érvényesítené a közbeszerzési törvény alkalmazási elveit a nemzetgazdasági tárca.

Egy évvel megalakulása után komoly eredményeket tud felmutatni a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter (MAK), a vagyonkezelő a Volánoknál az idei beszerzési pályázatokban a magyar gyártók törvényes támogatási lehetőségeinek érdekében érvényesítené a közbeszerzési törvény alkalmazási elveit − közölte a Napi Gazdasággal a nemzetgazdasági tárca.

A hazai buszgyártás és piacszerzés előmozdítása érdekében a klaszter több egyeztetésen vett részt az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Volán-társaságokért felelős vezetőivel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, illetve folyamatos a kapcsolattartás a BKV-val, valamint a Nemzeti Közlekedési Holdinggal is − mondta Fórián István, a MAK elnöke. A klaszter javaslatokat fogalmazott meg a buszbeszerzésekre vonatkozó kritériumrendszer kialakítására, valamint a hagyományos buszexportpiacainkra történő visszalépésre.  A klaszter tervei között szerepel az európai exportpiacok feltérképezése a beszállító vállalatok részére, illetve alternatív hajtású buszokkal kapcsolatos közös fejlesztési projektek kidolgozása.

Az ITD, majd megszűnése után a Nemzeti Külgazdasági Hivatal folyamatosan tájékoztatta a klasztert a külföldi megkeresésekről, illetve több külföldi rendezvényen ismertette a lehetőségeket. Reményeink szerint a Nemzeti Közlekedési Holding felállásával, illetve a Budapesti Közlekedési Központ működésével, a közszolgáltató vállalatok finanszírozásának megoldásával a buszgyártók számára kiszámíthatóbb piaci környezet jön létre Magyarországon − fogalmazott Fórián. A várakozások szerint idén a Volán-vállalatoknál már lesznek új buszbeszerzések, ezek beindulásával a a klaszter aktivitása is jelentősen emelkedhet − az elnök szerint a tagság is igazolódni látja a pozitív várakozásokat.