Újra hisznek Magyarországban a német cégek

2011.04.20. 07:42

A magyarországi német befektetők a gazdaság helyzetét lényegesen jobbnak ítélik meg, mint egy évvel ezelőtt − derül ki a Német−Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felméréséből. A cégvezetők nagy többsége igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ismét ide hozná-e a befektetését, és javult az elégedettség a munkaerő képzettségével és ugyanígy változott a dolgozók motiváltságának megítélése is.

A kamara idén háromszázalékos vagy azt meghaladó ütemű GDP-bővülést vár Magyarországon − mondta a Napi Gazdaságnak Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője. A DUIHK befektetőihangulat-mutatója 2011-ben 20,1 pontra ugrott, szemben a 2009-es −29,5, iletve a 2010-es −2,5 ponttal. A javuló üzleti kilátások hatása a magyarországi befektetési környezet jobb értékelésében is megmutatkozik.

A javuló hangulatot elsősorban az erős export alapozza meg, ennek megfelelően a feldolgozóipari vállalatok átlagon felül optimisták, míg az építőipari cégek jóval borúlátóbbak. A cégek mintegy 40 százaléka tervezi a létszám bővítését, miközben csak minden hatodik prognosztizál elbocsátást és minden harmadik tervez újabb beruházást.