Havi 1400 euróra vágyunk Ausztriában

2011.04.26. 13:48

Nettó 1000-1400 eurót szeretne keresni havonta azok többsége, akik május elseje után Ausztriába mennének dolgozni, derül ki a Trenkwalder munkaerő közvetítő cég saját adatbázisában készített felméréséből.

Mint ismert a 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai május 1-jétől szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában.

A felmérésben részt vevők 81,8 százaléka jelentkezne munkára Ausztriába, a legtöbben több mint egy évet, de kevesebb, mint hármat szeretnének külföldön dolgozni. A megkérdezettek ötöde nem kíván visszajönni Magyarországra.

A megkérdezettek 58,5 százaléka a nyilatkozott úgy, hogy hallott a május 1-jével hatályba lépő munkaerő-piaci változásokról. Azonban azoknak az aránya, akik kellő ismerettel rendelkeznek a munkavállalás feltételeiről már csupán 28,7 százalék.

Hasonló arányokat figyelhetünk meg az osztrák cégek körében végzett felmérés eredményeiben is: osztrák munkáltatók csupán 37 százaléka érzi úgy, hogy kellő ismerettel rendelkezik a törvényi és piaci változásokról.

A megkérdezettek 20,1 százaléka dolgozott már korábban valamely másik EU országban, azonban döntő többségük csupán néhány hónapot.