Nálunk is indul Raiffeisen direktbankja

2011.04.27. 07:43

A tervek szerint a jövő év elején Magyarországon is megkezdi szolgáltatását a Raiffeisen International tulajdonában lévő direktbank, a Zuno. Mint azt Eölyüs Endre, a társaság országigazgatója elmondta, a múlt héten első körben tájékoztatták terveikről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Ami biztos: a Zuno hazánkban is határon átnyúló szolgáltatóként, fióktelep létrehozásával jelenik majd meg – írja a Napi Gazdaság.

A magyarországi projekt egyelőre tervezési fázisban van, most mérik fel a hazai igényeket s elemzik a piaci lehetőségeket - mondta Eölyüs Endre.A Zuno tavaly decemberben kezdte meg működését Szlovákiában és az már eldőlt, hogy nyártól Csehországban is elérhetővé válnak az internetre alapozott pénzintézet szolgáltatásai. Magyarország a tervek szerint harmadikként - vagy a lengyel indulás után negyedikként - csatlakozik a projekthez.

A direktbanki struktúra egyértelműen arra a réspiacra összpontosít, amelyet a kifejezetten interneten bankolók jelentenek, akik ritkán keresik fel személyesen bankfiókjukat, ezért viszonylag csekély a kannibalizáció esélye az adott országban működő más Raiffeisen-érdekeltségekkel szemben. Eölyüs Endre szerint ezen ügyfelek számára kifejezetten egyszerű, kizárólag lakossági szolgáltatásokat kínál majd a Zuno. A direktbank hiteleket az indulást követő időszakban bizonyosan nem közvetít, a szolgáltatási portfólió számlavezetésből és megtakarítási termékekből áll majd. Természetesen az ügyfelek számára a Zuno Bank a teljes fizetési forgalmat képes lesz bonyolítani - így a számlákhoz minden esetben jár betéti kártya, csoportos beszedési, illetve állandó utalási lehetőség. Olcsó szolgáltatásokra törekednek, amit a direktbanki létből fakadó alacsony költségszint tesz lehetővé - hangsúlyozta az országigazgató.

A tavalyi zászlóbontás idején Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, egyúttal a Zuno Bank felügyelőbizottságának elnöke kiemelte: hosszú távon azt remélik, számottevően fog hozzájárulni a Zuno a csoport betétállományának növeléséhez.