Fejenként 800 000 forint a hitelünk

2011.04.29. 11:33

Csökkent a háztartások hitelállománya márciusban. Az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, devizában pedig többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak – közölte az MNB pénteken.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 28,3 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 12,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 40,8 milliárd forinttal csökkent.

Az MNB által közölt táblázatok szerint a háztartások összesen 8.018 milliárd forint összegű hitelállománnyal terheltek, ebből a devizahitelek összege 5.176 milliárd, a forinthiteleké 2.842 milliárd forint. Amíg a forinthiteleknél az előző hónaphoz képest az átértékelési különbözet igen csekély, 3 milliárddal csökkent az állomány, addig a devizahiteleknél, az erősebb forint nyomán 211 milliárddal kisebb a hitelállomány, így összességében a lakossági hitelek állománya 214 milliárd forinttal zsugorodott.

Ami a betéteket illeti, márciusban a háztartások forintbetétei 14 milliárddal csökkentek, a devizabetétek 2,3 milliárd forinttal nőttek. Március végén a lakosság 7.330 milliárd forint összegű betéttel rendelkezett, 45,8 milliárddal kevesebbel, mint február végén. A csökkenésből 34,2 milliárd forint az átértékelés, azaz az erősebb forint miatt következett be.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya a tranzakciókból eredően 33,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleinek állománya 73,8 milliárd forinttal mérséklődött. Összességében hitelállományuk – az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva – 38,5 milliárd forinttal csökkent.