Szilárda
-4 °C
2 °C

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól

2011.05.01. 10:25

A korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének maximuma, vagyis az ellátás mértéke havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Ez jelenleg bruttó 156 ezer forint havonta, ami nettó 124 301 forintot jelent. A táppénz folyósításával kapcsolatos változtatásokkal a kormány célja az volt, hogy a táppénzcsalások mértéke jelentősen visszaszoruljon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság és az Európai Tanács számára elküldött aktualizált konvergenciaprogramban azt közölte, hogy a szabályozás felülvizsgálatával már az idén 3 milliárd forint takarítható meg, a következő két évben pedig 10-10 milliárd forintra számítanak.

Táppénzzel kapcsolatos változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. A bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők eszerint a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni - érvelt korábban a miniszterelnök szóvivője.

A kötelező egészségbiztosítási törvényben ugyanakkor változatlan az első limit, vagyis az, hogy két évi biztosítási jogviszony után a táppénz a jövedelem 60 százaléka, míg ennél rövidebb biztosítási idő - illetve kórházi ápolás esetén - 50 százalék.

A táppénzt érintő változtatások heves ellenkezést váltottak ki a szakszervezeteknél, április 9-én Budapesten a hat szakszervezeti konföderáció közös demonstrációt tartott, amelyen az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a nyugdíjrendszer  felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése mellett a táppénz csökkentése miatt is tiltakoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!