Csányi Sándor a leggazdagabb magyar

2011.05.04. 19:25

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója átvette a vezetést Demján Sándortól a száz leggazdagabb magyar listáján, derül ki a Napi Gazdaság kiadványából. Csányi vagyona egy év alatt 35 milliárd forinttal gyarapodott, jelenleg 155 milliárd forintnál tart.

Az élmezőnybe idén két jelentős méretű és értékű cégcsoport többségi tulajdonosa kerül: Pap Géza és Gattyán György Zoltán. Az előbbi a tavaly 15 milliárd forint nyereséget elérő Olajterv-csoportban birtokol 60 százalékos részt, az utóbbi pedig az egyik vezető netes szolgáltató, a Docler-csoport első számú vezetője.

Ugyanebben a kategóriában jelent meg tavaly Anka Márton, akinek LogMeIn nevű cége tovább erősödött az amerikai piacon, részvényárfolyama pedig folyamatosan kúszik felfelé.

Az első százba a 2010-es teljesítmények alapján összesen tizenegy új szereplő került, közülük ketten (Jámbor János és Garancsi István) már évekkel ezelőtt szerepeltek a listán. Az újak között két jászberényi nagyágyú, Kasza Lajos és Szatmári Zoltán található – az előbbi a Jász Plasztik, az utóbbi pedig a Szatmári áruházlánc tulajdonosa.

A kiesők közül hárman a Mal Zrt.-ben birtokolnak tulajdonrészt. A vörösiszap-katasztrófa miatt szinte lehetetlen megállapítani a cég értékét, ezért a három tulajdonos – Tolnay Lajos, Petrusz Béla és Bakonyi Árpád – idén kimaradt az első százból.