Bezárt a Photo Hall

2011.05.06. 11:14 Módosítva: 2011.05.06. 13:30

Nem nyitottak ki ma reggel a Photo Hall hálózat üzletei – információink szerint a hálózat minden egysége váratlanul kapott utasítást a központtól, hogy tartsák zárva az üzleteket, és kezdjenek összepakolni.

Eltűnnek a netről is

A cég központi számán nem veszik fel a telefont, ugyanakkor a cég netes elérhetőségei is egyre kevesebb információt közölnek. A hivatalos honlapon már nincsenek fent az üzletek, a cég Facebook- profilja, amin nemrég még kellemes húsvéti ünnepeket kívántak, nem elérhető.

Az általunk elért fővárosi és vidéki boltokban egyaránt tanácstalanul álltak a helyzet előtt. A cég fizetésképtelenségéről találgattak, illetve azt több üzletben is jelezték, hogy egyelőre áprilisi bérüket sem kapták meg.

A cég mintegy 150 üzletet számoló hálózatából mintegy 50 saját tulajdonban van, 100 felett van a franchise rendszerben üzemeltetett egységek száma. Egyelőre nem világos, hogy a bezárás egységesen érinti-e valamennyit, úgy tudjuk, hogy két, Tesco áruházakban levő bolt például ma is nyitva tart.

Lehúzták a rolót (fotó: Hargita Nándor)
Lehúzták a rolót (fotó: Hargita Nándor)

A Photo Hall üzletláncot a Főfotó Kft. üzemeltette, amely az Opten
cégtárának adatai szerint más cégeken keresztül hat magyar
magánszemély, Biernaczky Miklós és Farkas András, valamint Pozsonyi
Gábor, Járdán Tamás, Egri András és Schieszler Tamás tulajdonában van. Közülük hárman, Biernaczky, Farkas és Pozsonyi vesznek, illetve vettek részt a Főfotó irányításában.

"Már nem én vagyok az ügyvezető, megbízatásomról május 4-i hatállyal lemondtam" – mondta Biernaczky Miklós, akit telefon értünk el. Kérdésünkre, hogy ez a lépése összefüggésben áll-e a cégfizetésképtelenségével, pénzügyi nehézségeivel, azt mondta, erről ő már nem hivatott nyilatkozni, majd újabb kérdésre lehetőséget nem adva letette a telefont. Pozsonyi Gábor, aki szintén tulajdonos a cégben, megkeresésünkre ugyancsak azt mondta: nem jogosult nyilatkozni.

A Főfotó Kft. a cégnyilvántartás adatai szerint az elmúlt években mindig veszteséges volt. 2007-ben és 2008-ban még 6 milliárd forintot meghaladó árbevételt értek el, 2009-ben már csak 4,3 milliárdosat (a 2010-es évről csak e hónap végéig kell leadni a beszámolót).

Az üzemi – tehát a csak a működésből származó – eredmény 2007-ben még csak 38 milliós, 2008-ban már több mint 417 milliós, míg 2009-ben 190 milliós veszteséget mutatott. A mérleg szerinti eredményük ennél is rosszabb, 2007-ben mínusz 95, majd mínusz 509, végül 2009-ben, az utolsó már nyilvános adat szerint mínusz 265 millió forint volt. Kötelezettségeik rendre meghaladták az egymilliárd forintot, saját tőkéjük három év alatt 1,4 milliárd forintról 520 millióra csökkent.

Az egykor a szocialista érában domináns Főfotót a kilencvenes években a svájci Porst Holding privatizálta, ami 1996-ban a belga Spector Photo Group érdekeltségébe került. Ennek egyik cége a Photo Hall-csoport, amelyhez a Főfotó saját és franchise üzleteivel 2002-ben csatlakozott. A társaságot 2009 nyarán vásárolta meg a Főfotó Holding Kft.-n keresztül a menedzsment – külső befektetők bevonásával –, azóta száz százalékban magyar cégként működik.

Az alkalmazottak csak bezárnak

"Helyzet van, érdemes a cégközpontot felhívni" – válaszolta kérdésünkre az egyik budai Photo Hall-üzlet dolgozója. Mint mondta, ő alkalmazottja a cégnek, így nem árulhatna el semmit. Annyit végül megtudtunk tőle, hogy az áprilisi fizetését nem kapta meg, "és nem is nagyon reménykedem". Amikor néhány perccel később hívtuk az üzletet, már nem vették fel a telefont, ahogy a legtöbb más Photo Hall-üzletben sem.

"Volt nálunk Photo Hall-üzlet, de már nincs, a héten zárt be" – ezt a Duna Plaza ügyfélszolgálatán közölték. Arra a kérdésünkre, hogy miért, illetve hogy a környéken van-e másik üzlet, nem tudtak érdemi választ adni.

"Ma reggel már nem nyitott ki az üzlet, de egyelőre mi sem tudjuk miért" – mondták a lapunknak a Mammut információs szolgálatánál.